Annons

Förslagen 16-årig lurade snuskgubbar

Genom att locka med sexshow av en minderårig flicka via datorn lyckades den då 16-åriga ynglingen från Landskrona lura till sig bankkoderna från fyra kunder.

Ynglingen plockade sedan pengar från kundernas konto och för detta har han nu tillsammans med en 23-årig kompanjon dömts för bland annat grovt bedrägeri till samhällstjänst.

Annons
 

Hovrätten tog hänsyn till den ringa åldern när man fastställde tingsrättens dom. Om han varit några år äldre kunde domen blivit två års fängelse. Den äldre kompanjonen, som bland annat medverkade till att ”tvätta” pengarna via eget bankkonto, dömdes till fyra månaders fängelse och i den domen ingick även andra förseelser som olovlig körning och inbrott.

Det var under våren 2007 som 17-åringen via en egen hemsida på nätet kom i kontakt med tänkbara kunder. Det hela började med att han sexchattade med personerna och utgav sig för att vara en ”minderårig flicka som skulle sälja en show genom web-cam”.

Han förmådde kunderna att ladda ned en nakenbild på den unga flicka som han utgav sig för att vara. Men bilden som laddades ner innehöll även en datafil med ett fjärrstyrningsprogram som gjorde det möjligt för honom att få tillgång till och ta över kundernas datorer.

Därefter fick han kunderna att betala ett mindre belopp genom en förmedlingstjänst på nätet för att se en ”liveshow” över datorn. På så sätt lyckades han via det nedladdade programmet kopiera de certifikat och lösenord som kunderna använde. Dessa utnyttjade han senare för att föra över pengar till ett eget bankkonto.
Totalt han 17-åring med att lura fyra ”kunder” innan han greps för ett drygt år sedan efter det att polisen lyckats spåra datorns specifika IP-nummer.

I maj 2007 kom han över 21 500 kronor från en av kunderna, två månader senare handlade det om 74 000 kronor plus beställda varor för 12 800 kronor från en annan kund och i det tredje fallet lyckades ynglingen komma över ytterligare 22 000 kronor i form av både varor och kontanter.

Slumpen hindrade
Samtidigt försökte han också sälja fondandelar för 66 000 kronor, men den affären stoppades på grund av ett fel i bankens system. Rätten konstaterar att det var slumpen som gjorde att överföringen inte blev av.

Innan han greps av polisen i oktober förra året lyckades ynglingen plocka ut ytterligare 40 000 kronor samt varor för 11 000 kronor från en fjärde kund. Att brotten nu var upptäckta hindrade inte ynglingen från att i december förra året öppna ett eget bankkonto och en vecka senare föra över 200 000 kronor från ett annat pars konto och därmed göra sig skyldig till ytterligare ett fall av bedrägeri.

Hallucinogena svampar
I tingsrätten dömdes 17-åringen för två fall av stöld, fyra fall av grovt bedrägeri via dataintrång, försök till grovt bedrägeri medelst dataintrång och penninghäleri.
Dessutom fälldes han för narkotikabrott och narkotikasmuggling eftersom han via nätet försökt smuggla in en narkotikaklassad svamp från Holland.

Dömdes till ungdomstjänst
I domen påpekas att den låga åldern berättigade till fängelse i sex månader, men rätten konstaterar också att straffvärdet därmed inte är så högt att det föreligger synnerliga skäl för en frihetsberövande påföljd.

Det finns vidare inte skäl att döma till ungdomsvård, menar rätten som i stället fann att ungdomstjänst är en lämplig påföljd och han åläggas därför att utföra 150 timmars ungdomstjänst. 23-åringen som varit 17-åringen behjälplig dömdes för stöld, häleri, penninghäleri och två fall av grov olovlig körning till fyra månaders fängelse. Domarna har nu fastställts av hovrätten.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser