Annons

Direktens väderguru spår en vit jul

Det stora samtalsämnet en dag somm denna när barnens adventskalender kört i gång på TV är huruvida vi får en vit jul eller inte. Som vanligt vid månadsskiftet har vi varit i kontakt med provinsens väderguru nummer ett, Hans Leherecke för att prata den gångna månaden samt blicka lite framåt.
Och spådomarna talar till barnens fördel. Men först en tillbakablick.

– Med november kom den försenade hösten, konstaterar Hans Lehrecke som nu gjort mättningar i 26 år vid sin privata väderstation i Glumslöv.

Annons
 

Medeltemperaturen hamnade på 5,6 grader och återigen bjöd naturen på ett värmeöverskott jämfört med snittet under Hans Lehreckes mätperiod, vilket är 4,5.
– Under tiden fram till den 17:e var max temperaturen 10 eller mera med undantag av sex dagar, säger Hans Lehrecke och förklarar vidare.
Varmast var det den åttonde med 12 grader och kallast den 23:e och den 24:e  med 6 minusgrader.

– Under min mätperiod ligger 2000 och 2006 i topp med snitt i november på 7.5 grader medan det 1998 bara var 1.6 grader.

Sin vana trogen blev månaden nederbördsrik  med 72 mm fördelade på 19 dagar.
Den tionde hade Pluvius riktat in sig speciellt på Glumslöv som fick hela 30 mm. Den högsta novembernederbörden  hittills uppmätte jag 1992 med 110.5 mm medan de torraste  novembermånaderna var 1999 med 12 mm och 1998 med 21.5mm.

Snödikt
Den 22:e kom den första snön och i Glumslöv låg ett snötäcke på hela sex centimeter.
 – Snön stannade kvar i fyra dagar och vi fick också njuta av en novembersol. Vägverket blev överraskat av snön och jag fick med min Opel Agila spåra  åt plog-och saltbilen, som inte klarade av backen över järnvägsviadukten vid vägen Aspan-Sämjan vid Glumslöv, vilket jag förövrigt diktat om i annat sammanhang.

Hur blir då december?
–  Eftersom Anders slaska igår så kan vi enligt bondepraktikan se fram emot en vit jul, vilket bara inträffar en gång av tio år i våra trakter.
Början av december ser alltså ut att bli en fortsättning på de senaste dagarnas väder med enstaka dagar med lite lägre temperatur.

– Några förtida vårtecken har jag inte lagt märke till men har dock märkt stor aktivitet bland koltrastarna. I trädgården kan vi fortfarande skörda sallad, vilket är rekord men så har det ju varit en mild höst som medfört att höstsådden kommit upp bra, inte minst rapsen ser väldigt fin ut och blir det en lika vänlig vinter som den förra väntar åter en fin skörd.  Glädjande är också att  betskörden tack vare relativt mycket sol tidigare i höst blivit mycket god, avslutar Hans Lehrecke.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser