Annons

Sjöblom vinkar av världsstjärnorna

Det är inte riktigt samma status att gå på linjen som att vara huvuddomare i fotboll.
Därför hamnar ofta Magnus Sjöblom i skuggan av en annan landskronadomare, Daniel Stålhammar, när det gäller uppmärksamhet kring de stora uppdragen. Faktum är att Magnus från Asmundtorp i och med årets säsong är uppe i 138 allsvenska matcher.
– Får jag bara vara hel och frisk så passerar jag 150 nästa år. Det känns som något av en milstolpe, säger han nyligen hemkommen från ett pionjärarbete.
– Förra helgen var jag tillsammans med Peter Fröjdfeldt och dömde i Ukraina. Vi dömde toppmötet i serien mellan FC Sjachtar Donetsk och Dynamo Kiev, berättar rättskiparen utan att nämnvärt gå in på hur det kommer sig att den ukrainska ligan använder sig av svenska domare.
Varje lag har rätt att en till två gånger per säsong bjuda in domare från utlandet. Frågan gick till Svenska Fotbollförbundet och därefter till oss. Det var en mycket bra match med flera fina tekniska prestationer. Hemmalaget vann med 1-0 inför cirka 21 000 personer på läktarna.

I år har Magnus  Sjöblom varit assisterande domare i bland annat 23 allsvenska matcher, 13 internationella samt ett par i Svenska Cupen, bland annat då cupfinalen mellan Kalmar FF och Göteborg.
Två av de internationella insatserna har gällt Champions Leugue-matcher, dels Fenerbahçe- Arsenal men även Lyon – Fiorentina.
Matchen i Istanbul var fantastisk. Jag har aldrig tidigare upplevt ett sådant otroligt tryck som det var på läktarna, säger han om matchen som Arsenal till slut vann med 5-2.

Annons
 

Autograf?
Är det då inte frestande att fråga om en autograf eller rent av efter en matchtröja från någon av världsstjärnorna han vinkat av för offside?
– Det hade inte uppskattats av UEFA och säkerligen hade en paparazzi hållit sig framme och förevigat ögonblicket, så att det hade uppfattas som en muta eller något i den stilen. Nej, sådant får vi hålla oss ifrån.

De assisterande domarna är inte inbegripna i de samtal som nu förs om proffsdomare i Sverige. Med tanke på att Magnus Sjöblom ofta bara ett par dagar innan en kamp får reda på att han ska ingå i domartrion så gäller det att ha en förstående arbetsgivare.
– Det har jag och skönt är det.

Huruvida det är slutdömt för året vet han dock inte.
– Det återstår en omgång av Champions Leugue efter veckans matcher. Vi får helt enkelt avvakta och se, avslutar Magnus Sjöblom.


Tre minuter till match. Zlatan, Kim Källström och Micke Nilsson är några av Sveriges representater i Champions Leugue. Magnus Sjöblom, Peter Fröjdfeldt och Henrik Andrén är en annan trio i samma turnering. Vem som når längst återstå att se.
Foto:Privat

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser