Annons

Selma Lagerlöf uppmärksammas

Den 20 november är det 150 år sedan Selma Lagerlöf föddes. Det uppmärksammar Landskrona kommun genom att bjuda in till teaterföreställning på stadsbiblioteket och en Selmasöndag för alla åldrar på museet.

Selma Lagerlöf föddes och växte upp på Mårbacka i Värmland. Fadern ville helst att hon skulle stanna hemma, men Selma hade siktet inställt på ett yrkesliv och ett författarskap. Hon utbildade sig till lärarinna och kom 1885 till Landskrona för att börja sin första tjänst på Flickskolan. Hon stannade i tolv år och var en uppskattad lärarinna. Samtidigt försökte hon hitta sin väg som författare och debutboken Gösta Berlings saga kom ut 1891.

Annons
 

– Torsdagen den 20 november hyllar vi Selma Lagerlöf med pjäsen Lagerlöf och Elkan – reskamrater i liv och diktning. Historiska Teatern ger oss med Nina Hoppes pjäs en inblick i en lång vänskaps- och yrkesrelation., meddelar Anneli Oxenstierna och påminner att pjäsen som har fri entré spelas på Stadsbiblioteket.

Den 23 november bjuder museet in till en Selmasöndag kl 13-16 med föredrag om Selmas tid i Landskrona av den danska författaren och litteraturvetaren Nanna Drejer kl 14, Landskrona Syförening av år 1872 berättar kl 13 om sin verksamhet och Selmas medlemskap. Klockan 15.30 läser skådespelerskan Lilian Metzer texter och brev av Selma och vill man botanisera bland flera böcker har Bok och Papper ett bokbord med försäljning.
– I vår brevverkstad kan man pröva att skriva brev med papper och stålpenna och vika kuvert.
Klockan 14 är det berättarstund om Nils Holgersson för barn 8-11 år. Visningar av museets utställning Kära Selma! Blir det klockan 13.30 och 16.00.

Programmet Selma Lagerlöf 150 år arrangeras av Föreningen Norden i Landskrona, Landskrona syförening af år 1872, Landskrona museum och stadsbibliotek.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser