Annons

105 personer varslas på Haldex

Haldex varslar 105 personer i anläggningen i Landskrona
– I Haldex delårsrapport för årets första nio månader den 24 oktober, annonserades ett kostnadsreduktionsprogram. Syftet är att anpassa kostnadsstrukturen till den vikande efterfrågan och att öka effektiviteten i produktionen. Som en del av programmet kommer antalet anställda att minska med 700 personer globalt senast i mitten av 2009, skriver företaget i ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen.

Haldex varslar nu 105 personer i sina verksamheter i anläggningen i Landskrona. Varslet berör 80 medarbetare i verksamheten för bromssystem (Haldex Brake Products) och 25 medarbetare i verksamheten för fyrhjulsdriftsystem (Traction). Parallellt pågår en process att minska antalet konsulter, inhyrd personal och visstidsanställda.

Annons
 

Strukturella förändringar av verksamheten kommer också att genomföras med syfte att skapa en mer fokuserad och lönsam verksamhet.

– Detta kom inte som en blixt från en klar himmel. Anledningen är de dåliga tiderna för bilindustrin, säger Ulf Ahlén, chef Traction Systems Division.

De anställda på Haldex fick beskedet i eftermiddags och stämningen var av naturliga skäl tryckt.
– Nu börjar diskussionerna tillsammans med facket om vilka som kommer att få gå. Vi på Traction har en varseltid på två månader och sen har de varslade sin uppsägningstid, vilken kan variera. Det betyder att de första får gå i februari,
säger Ulf Ahlén.

På Haldex Brake gäller fyra månaders varseltid.
– I och med att vi säger upp 80 personer är det fyra månader som gäller,
säger Andreas Ekberg, chef Foundation Brake Business Unit ABA.

Hur framtiden ser ut vågar han dock inte spekulera i.
– Det är svårt att sia om det och vi kan inte garantera att det inte blir tal om fler uppsägningar. Vi hoppas att botten är nådd.

Landskrona Direkt har sökt Metalls ordförande Jan Svensson för en kommentar.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser