Annons

Inga lånta fjädrar när burfågel-SM avgörs

På fredagseftermiddagen befann sig Landskronas färskaste svenska mästarinna på Folkets Hus. I helgen avgörs nämligen burfågel-SM och i kategorin Undulater tog Berit Rylander storslam med flera utmärkelser.

– Jag har varit med på 23 utställningar och aldrig vunnit. Inte ens en lokal tävling och nu kom domaren och sade att jag blivit svensk mästare. Jag blev chockad, säger en mycket glad Berit Rylander.

Annons
 

Domare var rutinerade Lars Voss, ordförande i Dansk Undulatförening.
– Det var inte svårt att döma idag. Den vinnande undulaten stod i en klass för sig.

Nu är det inte bara undulater på SM-tävlingarna. I både stora som lilla salen kvittrar, kuttrar och visslas det i alla tonarter. Cirka 400 fåglar fördelat på 74 raser låter en del. Det är dock det visuella som är mest påtagligt.
– Här finns hur mycket som helst, stora, små, tysta, högljudda, tama och vilda, säger Johan Nordstedt, ordförande i Landskrona Burfågelvänner, vilka arrangerar tävlingen och utställningen.

De klart största fåglarna är de två arapapegojorna som för full hals gör sig påminda.
– De är inte tama och troligtvis kommer de aldrig att bli det. De är nämligen uppfödda av sina föräldrar och inte av människohand. Anledningen till att en fågel blir riktigt tam är då den matas och tas om hand av människor. Fågeln tror då att den är en människa.

Många av fåglarna är vanliga i svenska hem men det finns även de som är sällsynta. En av dessa är purpurglansstaren.
Den är oerhört vacker. Jag blir inte förvånad om den vinner priset ”Best in Show”, säger Jimmy Åkerlund som också ställer ut fåglar.
– Purupurglansstararna är inte mina men väl dessa, säger uppfödaren och visar upp sina svalparakiter.

Såväl Jimmy som Berit och Johan har jobbat hårt de senaste dagarna för att få till stånd utställningen och tävlingen.
– Det är sjätte gången vi arrangerar ett SM här så vi börjar få rutin men det tar ändå sin tid. Arbetet började i tisdags och i onsdags började vi bygga burar. Klockan halv tio i går kväll var vi så färdiga, säger Johan Nordstedt och avslutar.
– Vi är mycket nöjda med antalet fåglar. Vi trodde inte att det skulle bli så här mycket men det blev det. Nu ser vi fram emot spännande ögonblick och en bra prisutdelning på söndag.

SM-utställningen kommer att vara öppen mellan 9-17 på lördagen och 9-16 på söndagen.


Jimmy Åkerlunds svalparakiter är uppfödda i Axeltofta. De var inte alldeles förtjusta i att Landskrona Direkts fotograf klättrade in i buren.


Grå jakon brukar bli väldigt tama och uppenbart nyfikna vilket inte minst dessa två krabbator var exempel på.


Även duvor finns till beskådan, dock inga svenska då det bara är utomeuropeiska fågelarter som ställs ut.


Landskrona burfågelvänner firar 50-årsjubileum i år och vad passar väl bättre än att en av medlemmarna, Berit Rylander, tar SM-guld i undulat-klassen när SM-tävlingarna avgörs på hemmaplan.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser