Annons

Mozarts Requiem i Sofia Albertina

På söndag klockan 18.00 framförs Mozarts Requiem i Sofia Albertina kyrka – i samband med minnesgudstjänsten för alla som avlidit under året.
Verket som blev Mozarts sista, framförs av sångare från olika körer i Landskrona samt 22 musiker från Malmö symfoniorkester. Dirigent är kantor Britta Johansson.

Mozarts verklista omfattar 626 verk. Hans sista verk blev detta requiem (= mässa för de döda).
– Vi har repeterat med körerna sedan i april, berättar kantor Britta Johansson, som är ansvarig för musiken under minnesgudstjänsten. Mozarts Requiem är det största körverk som vi satt upp hittills. Vi kommer att framföra drygt hälften av verket i minnesgudstjänsten.

Annons
 

Mozart var döende
År1791, var Mozart svårt sjuk och det ryktades att han skrev på sin egen dödsmässa. Sanningen var att verket hade beställts i juli 1791 av greve Franz Walsegg zu Stuppach, som ville framföra detta som sitt eget, vid sin hustrus begravning.
– Verket är stort och mäktigt och speglar förmodligen Mozarts egen sinnestämning, tror Britta Johansson.
Mozart dog strax före sin 36:e födelsedag, den femte december 1791.

Medverkande
Körsångare från församlingens körer samt andra körer i Landskrona, medverkar tillsammans med 22 musiker från Malmö symfoniorkester, allt under ledning av kantor Britta Johansson.
– Detta är en stor utmaning för både körsångare och musiker, säger Britta, som till vardags är ansvarig för musiken i Härslövs och Ottarps kyrkor, där hon bland annat leder fyra körer – Härslövs kyrkokör, två barnkörer samt en ungdomskör.
-Jag sjunger själv i Lunds Vocalensemble men det här året har jag fått göra ett uppehåll då Mozarts Requiem tar en stor del av tiden, berättar hon.
Sångsolister är Hetna Regitze Bruun, sopran, Kristina Wallin, alt, Johan Sandberg, tenor och Steffen Bruun, bas.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser