Annons

Fullsatt när Bo Hagström gästade torsdagslunchen

Det var lapp på luckan när den populäre TV-profilen Bo Hagström gästade torsdagslunchen för att sprida lite solvarm matkultur i höstmörkret.
– Alltid roligt att komma till Landskrona eftersom jag bodde i stan några år på 70-talet, minns Bo Hagström och berättade med entusiasm om de kulinariska turerna över sundet med Scarlettfärjorna.
– Vilka biffar man serverade, det var mat av hög klass, förklarade han med ett leende och mat har legat honom varmt om hjärtat i många år, långt innan han började med den oerhört populära TV-serien ”Solens mat”.
– Redan i unga år for jag till Italien med ambitionen att starta en krog, minns Bo Hagström och berättade samtidigt att det var förlovningen med en italienska som fick honom att upptäcka det italienska köket.

– Och språket fick jag på köpet eftersom det bara pratades italienska i familjen, konstaterade han leende, men efter tre år i Italien lockade Sverige igen.
-Jag valde journalistiken och började på NST för att sedan gå vidare till Aftonbladet i början på 70-talet.

Annons
 

Men kroglivet skulle bli verklighet än en gång för Bo Hagström när han tillsammans med hustrun Maria Stålnacke flyttade till Andalusien i södra Spanien.
– I nio år drev vi en krog och sände dessutom svenska nyheter i en lokal radiokanal.
Efter åren i värmen lockade Sverige och etermedia tillbaka paret till Malmö och SVT där Bo Hagström började arbeta som producent för program som ”Sköna Söndag” och Jesper Aspegrens ”Mitt i maten”.

Samtidigt började Maria Stålnacke på Sydnytt och hennes sociala reportage om den lilla, utsatta människan blev mycket uppskattade.
Båda belönades 2006 med Ollénpriset, SVT Syds och SR Malmös eget tv- och radiopris.

Solens mat
Efter att i flera år stått bakom kameran började planerna på ett eget program ta from och Bo Hagström presenterade sina funderingar kring ”Solens mat” för tv-cheferna.

– Men där var entusiasmen inte så stor, jag fick i princip tigga mig till att få göra programmet, förklarade han och berättade samtidigt att programidén väcktes när han sett sig trött på kändiskockar som stod i ett kök och tittade in i kameran medan man lagade mat och på reseprogram där reportern tuggade i sig maten medan han eller hon själv var i bild.

– Min ambition var i stället att besöka de som lagar maten, visa på deras kultur och tradition och det är vad som driver mig att jobba vidare med Solens mat.

Programmet blev en strålande succé och i december är det dags för sjunde omgången av Solens mat vars programform nu används som förebild vid utbildningen av nya tv-producenter och som gjort Bo Hagström till en populär föreläsare landet runt.

– Nu är jag fulltecknad fram till julafton, avslutade han innan det var dags att signera böckerna som blivit väl så populära som tv-programmet.

Veckans Torsdagslunch

Veckans Torsdagslunch bjuder på ”Einar, en teaterterapeutisk happening.” Einar, en tidlös hovnarr, tar med publiken (sina patienter), på en resa genom livets många olika teman och mysterier. Allt skapas i stunden utan skyddsnät. Publiken är välkomna att samtala med karaktären. Nya möjligheter skapas och trådar knyts i hop i en galen anda, framfört av Mikael Sethson.

På menyn står en utlovat god filodegspaj fylld med spenat, ädelost och valnötter. Till detta serveras som alltid sallad, bröd, kaffe och en chokladbit. Bord bokas på 0418-47 30 13.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser