Annons

Stålhammar ett steg närmare drömmen

Elitfotbollsdomaren från Landskrona, Daniel Stålhammar, har tidigare inte gjort någon hemlighet av att hans stora dröm är att bli fotbollsdomare på heltid. Nu är han ett steg närmre den drömmen. Svenska Fotbollförbundets styrelse har tagit ett inriktningsbeslut om att erbjuda ett antal elitdomare heltidsanställning som fotbollsdomare under åren 2009-2011.
– Det är jättepositivt, säger Daniel Stålhammar.
– Nu återstår och se hur många och vilka domare som erbjuds detta.

Underlaget till beslutet har arbetats fram av en arbetsgrupp bestående av Svenska Fotbollförbundets Domarkommitté, Elitdomareklubben och Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF).
– Det är naturligtvis en mycket värdefull möjlighet att även domarna kan koncentrera sig fullt ut inför matcher, såsom spelare och andra inblandade i elitmatcherna. Flera av våra domare har idag heltidsarbete att sköta parallellt. Det innebär att det blir mycket frånvaro och en hel del pusslande för att få yrkesliv, domaruppdraget och ett civilt liv att gå ihop, säger Domarkommitténs ordförande Bosse Karlsson.
Vi vet ännu inte hur många av våra domare som är beredda att under tre års tid lämna sina yrken för att bli domare på heltid, det återstår att se efter diskussioner med domarna. Men signalen alla inom svensk fotboll sänder genom inriktningsbeslutet ser vi domare som en milstolpe i sig. Kraven ökar på domarna och det här är ett sätt för oss att kunna förebereda oss och förhoppningsvis bli ännu bättre, säger Bosse vidare.

Annons
 

Att Daniel Stålhammar kommer att ta en riktig funderar om han får förfrågan råder det ingen tvekan om.
– Jag är väldigt intresserad, sen handlar det naturligtvis om vilka villkor vi får.

Ekonomiskt ska projektet finansieras bland annat genom att SvFF skjuter till 5 miljoner kronor från det överskott som uppkommer efter sommarens EM-deltagande för Svenska herrlandslaget. De allsvenska föreningarna skjuter via SEF till resterande finansiering.

Utöver domarskapet, såväl som huvuddomare som fjärdedomare ska man bland annat delta i utbildningar, vara med i angelägna projekt och vara mentorer för unga domare.
– Arbetsbefattningen är klar och nu hoppas vi på att vara klara före nyår med diskussionerna med domarna så att vi har allt klart i god tid före säsongsstart 2009, säger Bosse Karlsson.

Snart 100 allsvenska matcher!
När Daniel Stålhammar på onsdag dömer Kalmar FF – Gefle är det hans 99:e allsvenska match.
– Omgång 29 och 30 är ännu inte lottade så jag vet inte var jag kommer att få jubilera, avslutar Daniel Stålhammar.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser