Annons

Nytt modernt akutboende

Går brandinspektionen enligt planerna så öppnas portarna för de första gästerna till Sveriges modernaste akutboende redan på onsdag.

– Det känns helt fantastiskt att vi äntligen kommit så här långt, berättade enhetschef Pia Johansson när hon tillsammans med vuxennämndens förste vice ordförande Richard Svärd, m, och Per Lindström, representant för Lindströms fastigheter, visade runt i Akutboendet Engelbrekt.
– När vi först fick frågan om vi ville bygga ett akutboende åt kommunen så tänkte vi efter både en och två gånger, förklarade Per Lindström och berättade att projektet kändes både spännande och lite farligt.
– Men det har varit en lång och stimulerande resa och själv har jag lärt mig mycket om hur den här verksamheten är tänkt att fungera, betonade han och visade upp de sovplatser som nu ställs till förfogande för hemlösa eller andra människor med sociala problem.

Annons
 

– Nu stänger vi också de åtta platser vi haft på Östra Kajgatan och det känns verkligen skönt eftersom lokalerna där var under all kritik, förklarade Pia Johansson och berättade samtidigt att man i det nya boendet kommer att ha 17 platser, varav tre är för kvinnor.
– Dessutom har vi tre lägenheter i vilka familjer med problem kan få bo och det ger oss större möjligheter i vårt arbete med att försöka lösa dessa utsatta människors problem.

Går man efter Socialstyrelsens definition så finns det omkring hundra hemlösa i Landskrona, hit räknas personer som befinner sig i någon form av tvångsåtgärd, som exempelvis i fängelse, personer med kontrakt på bostäder i andra hand och människor som bor i så kallade träningslägenheter.
– Ser vi bara till de som är helt utan tak över huvudet så handlar det om ett tiotal personer, berättade Pia Johansson och i och med att det nya akutboendet nu öppnar i Postens gamla sorteringslokaler så kommer man också närmare det andra boendet, Granet på Artillerigatan.

– Där har vi 20 lägenheter för personer med olika sociala problem, det kan röra sig om långvarigt missbruk eller någon form av psykosocial ohälsa, förklarade Pia Johansson och alla som kommer till det nya akutboendet får någon form av handlingsplan för att lösa de sociala problemen.
– Vår ambition är att på sikt slussa ut våra gäster till ett eget boende. I det gamla boendet på Östra Kajgatan fanns ingen personal, det nya kommer att vara bemannad dygnet runt och för de som söker en säng över natten gäller att man är drogfri.
Och akutboende innebär fortfarande att de som vill ha tak över huvudet för natten skall vara registrerade hos vuxenförvaltningen och måste lämna boendet på morgonen dagen därpå.

Fakta
I februari 2007 beslutade regeringen om en strategi för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden. Arbetet omfattar perioden 2007 till 2009 och målsättningen är bland annat att alla ska vara garanterade tak över huvudet, antalet vräkningar ska minska och inga barn ska vräkas.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser