Annons

I finanskrisens spår Bostadsrätter blir hyresrätter?

Det var tänkt att bli bostadsrätter, men nu talar det mesta för att de ombyggda lägenheterna i gamla Vallgården i stället blir hyresrätter.
– Vi diskuterar hur vi skall göra, det hela beror mycket på hur räntorna utvecklar sig, förklarar Per Westin som tillsammans med Göran Ström köpte fastigheten av kommunen för 12 miljoner kronor för ett år sedan.
I samband med en visning så sent som i maj var ägarna optimister inför försäljningen av de 21 lägenheterna, men så kom finanskrisen och slog undan fötterna.

– Vi har haft runt 500 personer på våra visningar och många anmälde också intresse för köp, men när de inte fick sålt sina villor så backade man ur och där står vi i dag, förklarar Per Westin som nu hoppas på en räntesänkning så att det blir fart på bostadsmarknaden igen.
– Vi får se vad som händer den här veckan, men det ser inte så ljust ut eftersom bankerna har svårt att få tag i pengar och räntan fortfarande är hög.
I Landskrona har byggtakten varit hög under senare år, men nu är en inbromsning tydligt märkbar.
HSB, som ligger i startgroparna för två stora projekt, i Häljarp och i kvarteret Albano, intar en låg profil.
– Vi förhoppning är fortfarande att komma igång till våren, men det är ingen panik eftersom vi ännu inte påbörjat projekten, konstaterar vd Kenneth Håkansson och avvisar helt tanken på att bygga med hyresrätt.
– Det är helt uteslutet eftersom vi då inte kan få ekonomi i produktionen, menar han och tillägger att det inte blir någon byggstart om man inte fått tillräckligt många köpare redan när bostadsproduktionen planeras.
I Häljarp handlar det om runt 200 miljöanpassade hus, med såväl ägande som bostadsrätter, som enligt HSB:s egen hemsida skulle börja byggas redan i år.

Annons
 

I kvarteret Albano är man i gång med ett LSS-boende som kommunen skall hyra och förbereder för tillsammans med Kristineberg Fastigheter AB byggandet av ett höghus på 15 våningar.
Totalt planeras för 86 lägenheter i fem olika hustyper.
Under de senaste årens byggboom har byggpriserna rakat i höjden eftersom byggföretagen haft orderböckerna fulltecknade, men nu är oron stor för en nedgång, inte bara prismässigt.
– Vi har bara sett början, krisen kommer att slå hårt mot branschen och vi har redan noterat ett ökat antal varsel och uppsägningar, berättar Roy Wernberg, ordförande i Byggnads syds avdelningsstyrelse och han oroas för en häftig inbromsning inom byggsektorn.

– Nu vilar ansvaret tungt på finansmarknaden och bankerna för att krisen inte skall fördjupas, menar han.
Även kommunstyrelsens ordförande, Torkild Strandberg, fp, känner oro inför den vikande konjunkturen.
– Men samtidigt gäller det att fortsätta hålla hög takt i planarbetet så vi står beredda när konjunkturen vänder och bostadsproduktionen skjuter fart igen, klargör Torkild Strandberg.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser