Annons

I finanskrisens spår Försiktig optimism på Landskronavarvet

I förra veckan gled Deep Cygnus av bädden på Landskronavarvet och om någon månad är det dags att påbörja nästa nybygge.
– Ordern kommer att undertecknas de närmaste dagarna och vi räknar med produktionsstart i slutet av november, berättade varvets vd Leif Clevström men konstaterar samtidigt att de pågående finanskrisen kastar sin skugga över varvet.
– Tanken var att vi skulle skiva kontrakt för två skrovbygge, men nu får vi nöja oss med ett eftersom finansieringen inte är riktigt klar för tvåan, förklarar han dock utan att känna någon större oro för utebliven order.
– Nej, jag ser det bara som en formsak, påpekar han väl medveten om hur beroende varvsnäringen är av omvärlden och optimismen som präglade varvet efter sjösättningen av lyxkryssaren The World of ResidenSea i februari 2001.

Men bara några månader senare, den 11 september, slogs terrorister till mot bland annat World Trade Center och snabbt gick botten ur kryssningsmarknaden och ordern på ett andra fartyg annullerades.

Ett drygt år senare gick varvet i konkurs och verksamheten delades upp i två enheter, Öresundsvarvet tog över reparationsverksamheten och Landskronavarvet lades mer eller mindre i malpåse. Ägarna Fosen vill slå vakt om bädden för att också i framtiden kunna bygga och sjösätta fartyg.

För några år sedan lossnade det hela och varvet fick beställningar på nya skrov och i augusti i år tog Bergen Group över och Landskronavarvet ingår nu i Bergen Group Landskrona.
– Det som hände då vill jag inte vara med om igen, påpekar Leif Clevström och påpekar att dagens ägare står bättre rustade att möta problemen.
– I Bergen Group ingår 45 olika företag som tillsammans utgör en stark resurs och behovet av den typ av fartyg som vi bygger i dag är stort, påpekar Leif Clevström.

– Vi hade besök av ledningen för beställarna från USA-ägda Trico Marine och man var nöjda med vad man såg, så när det gäller fartygsbygge för offshoreverksamhet står vi väl rustade, menar Leif Clevström och fartyget som närmast skall byggas är beställt av norska Volstad Maritime som också låg bakom de tidigare beställningarna.

– Inom Bergen Group pågår också en översyn av verksamheten här på varvet, förutom fartygsproduktion kan det också bli aktuellt med annan offshoreproduktion som exempelvis bostads- och verkstadsmoduler, påpekar Leif Clevström och i dag har varvet 65 egna anställda och resten är hyrfolk från huvudsakligen Litauen.

– Som mest har vi haft 250 inhyrda jobbare och det är inte svårt att få tag i duktigt yrkesfolk på andra sidan Östersjön. Vårt stora problem är att få tag i lokalt yrkesfolk, påpekar Leif Clevström som hoppas att en lokal yrkesutbildning kan komma i gång den dagen varvsnäringen står på stadigare grund.

Fler bilder från sjösättningen av Deep Cygnus hittar du i fotobloggen.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser