Annons

Vad händer med BoIS i Centrum?

Inom kort kan frågetecknen kring framtiden för BoIS i Centrum komma att rättas ut.
– Jag har blivit lovad ett besked den här veckan, säger BoIS ordförande Kenneth Håkansson och kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg, fp, säger sig funderar på en lösning.
– Men vilka funderingarna är vill jag först prata med berörda parter om, påpekar han hemlighetsfullt men lovar samtidigt besked inom några få dagar.
Integration är ett av de viktiga inslagen i BoIS i Centrum och det gäller också för Unga Röster vars ekonomiska ramar endast är garanterade fram till årsskiftet.
Samma sak här, vi tittar på en lösning, påpekar Torkild Strandberg.


Riksdagens dåvarande talman Björn von Sydow är bara en i raden av prominenta gäster som besökt BoIS i Centrum. Även Landskronas nuvarande kommunalråd, då riksdagsman Torkild Strandberg kavlade upp ärmarna och mötte ett gäng knattar.

När integrationsprojektet BoIS i Centrum startade 2003 var lovorden många och studiebesöken avlöste varandra. Många tippade att projektet skulle få efterföljare runt om i landet och från Svenska Fotbollförbundet var entusiasmen stor.
– BoIS har tagit ett initiativ som jag tror att många kommuner och klubbar kommer att ta efter, sa exempelvis Sune Hellströmmer, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet och studiebesöken fortsätter att komma.

– Senast var det en delegation från Laholm som ville titta på vår verksamhet, berättar Benny Berggren som tillsammans med Alojz Lukic ansvarat för verksamheten.
BoIS vände sig till kommunen redan i mars i år med en begäran om ekonomiskt stöd på 800 000 kronor årligen från och med 2009 och tre år framåt för att säkra verksamheten.
– Vi kan inte längre driva verksamheten i projektform och under de här åren har vi visat att BoIS i Centrum behövs för integrationsarbetet, påpekar Kenneth Håkansson.
Han hoppas på ett positivt besked från kommunen.
– Om inte så tvingas vi lägga ner verksamheten.

Vad gäller Unga Röster så startade deras verksamhet som en del av Kulturskolan, men ligger i dag under Centrum & Österprojektet och här är ett hundratal ungdomar aktiva inom olika verksamheter.
Det var Unga Röster som i somras tog initiativ till den lyckade folkfesten i Wrangelska Parken och inom kort kommer ungdomarnas egna filmer att visas i Öresundskanalen.


Även landets tidigare justitieminister, Thomas Bodström, har lovprisat projektet.
– Man kan inte nog poängtera hur viktigt det är med sådana satsningar. Har BoIS i Centrum fått en enda kille från att hålla sig borta från kriminalitet så är alla pengar betalda med råge, poängterade han vid sitt besök på Kulan som anläggningen på Dammhagsskolans skolgård kallas.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser