Annons

Två giganter möts på teatern

August Strindberg och Anton Tjechov, två av dramatikens giganter möttes aldrig i verkligheten, men på fredag kommer de att göra det på Landskrona Teater.

Då har Landskrona egen fria professionella teatergrupp Öresundsteatern premiär på sin nya föreställning ”En klassisk kväll!”.

Komedier i tre akter
Publiken kommer att under tre akter bjudas på inte mindre än tre komedier av August Strindberg och Anton Tjechov. I första akten ges ”Frieriet” av Anton Tjechov. Den handlar om storbonden Tjubukov och hans giftasvuxna dotter som en tidig morgon får besök av grannen Ivan Vasiljevitj. Han har kommit för att fria till dottern. Lyckan är fullkomlig, åtminstone för ett litet tag. Det gäller nämligen också att komma överens om vems mark som tillhör vem. Vilket visar sig inte vara det lättaste eftersom båda vägrar ge sig.

I andra akten blir det August Strindbergs ”Leka med elden”. Strindberg beskriver denna enaktare för en allvarlig komedi. Per Ullberg har bearbetat den och anpassat den för tre personer. Den handlar om konstnärsparet Emeli och Leo som en dag får besök på sitt sommarställe av Leos gode vän Alexander. Frågan är varför han kommit dit? Gamla känslor väcks på liv till nytt och en lek med eld tar vid. Detta triangeldrama beskriver Per Ullberg som en spännande relationsthriller.

Denna klassiska kväll avslutas sedan med ”Jubileet” av Tjechov.
– Det är en ”Pang i bygget” artad enaktare i ett rafflande snabbt tempo och med tanke på bankkrisen är den rykande aktuell, säger Anders Kungsman och skrattar.

Handlingen utspelar sig på en bank som firar 50-årsjubileum. Med anledning av jubileet har den nya bankdirektören Sjiputjin (son till den gamla bankdirektören) bestämt sig för att det ska firas med dunder och brak och har satt sin underhuggare Chirin att skriva ett föredrag för aktieägarna. Det gäller ju att bevisa att det går bra för banken. Stackars Chirin har skrivit på talet i tre dagar trots att han är kraftigt förkyld och har en inflammation i hela kroppen. Nu är det bara en sida kvar. Det är bara det att han hela tiden blir störd. Och styrelsens uppvaktning kan komma när som helst!

Fyra roller och regidebut
På scen står, förutom Anders Kungsman och Per Ullberg, Öresundsteaterns gästskådespelare Åsa Söderling Kajić. Hon är utbildad vid Ateliers de l’Acteur-Créateur i Paris och har arbetat som frilansande skådespelare sedan slutet av åttiotalet och medverkat i flera tv-serier, filmer och teateruppsättningar.
– Per Ullberg och Anders Kungsman har tre roller var att hålla reda på, men jag har fyra, berättar hon och tycker att förberedelserna och kontakten med Öresundsteatern har varit roligt och utmanande.

För regin står Raymond Nederström som egentligen är pensionerad skådespelare med en diger meritlista bakom sig, men som nu gör regidebut i professionella sammanhang.

Varför klassiker?
Varför ska man då spela dessa gamla klassiker och varför ska publiken se just den här föreställningen?
– De är klassiker just för att de är så väl skrivna och för att de är allmängiltiga och tidlösa och den som vill ha en lättsam, rolig och underhållande kväll ska absolut se den här föreställningen! svarar Anders Kungsman.

Premiär är det nu på fredag kl 19 på Landskrona Teater. Ytterligare en föreställning ges på lördag kl 19. Biljetter hittar man på Julius Biljettservice 0775 700 400 eller i entrén på Landskrona museum.
Biljettluckan öppnar en timme innan föreställning.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser