Annons

Konstnärinna donerade mässhake

Textilkonstnärinnan Brita Langvad har varit verksam som konstnär sedan 50-talet och i sin ateljé i Borstahusen skapar hon vackra bildvävnader och kyrkokonst. Senast i söndags togs en mässhake som Brita Langvad designat och vävt i bruk i samband med högmässan i Sofia Albertina kyrka.
– Det är mycket viktigt att det är bra material i en mässhake, berättar Brita Langvad, den ska hålla länge även om den inte används vid alla tillfällen. Just denna mässhake är vävd med fina trådar av ull och fodret är av äkta silke. Det ska vara lätta material i liturgiska kläder, poängterar hon med ett leende och på mässhakens framsida har Brita Langvad vävt in ett mönster som för tankarna till Guds öga och på baksidan finns ett kors, inlagt i ett mönster av stavar.

Jag har plockat in guldtrådar i väven, berättar hon.
– Det är trådar av hög kvalité som inte mörknar, poängterar Brita Langvad som under årens lopp fått en hel del beställningar från Landskrona församling.
– Bårtäcket i S:t Johannes kyrka vävde jag på 60-talet, minns Brita Langvad som också vävt ett ”pianobakhänge”.
– Det var dåvarande kantorn, Olu Hallgard som ville ha detta eftersom baksidan av pianot, som inte var så vackert att se på när det stod vänt mot församlingen. Sedan har jag gjort ett antipendie till Sofia Albertina kyrka, dukar och en stola.

Annons
 

Landskrona församling har varit Brita Langvads hemförsamling sedan familjen flyttade hit 1956.
– Jag kommer ursprungligen från Lidköping, men efter alla dessa år känner jag mig mer hemma här. Landskrona är min hemförsamling, mina barn och barnbarn är döpta här, därför vill jag gärna att mässhaken ska finnas i Sofia Albertina kyrka.

Mässhaken visades ursprungligen i Göteborg 1953, på en utställning med kyrklig konst.
– Jag har fräschat upp den och jobbat lite extra med motiven och fodret, avslutar Brita Langvad.

Prästen Birgitta Sjöstedt bar mässhake under söndagens högmässa i Sofia Albertina kyrka.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser