Annons

Ideella eldsjälar hjälper narkomaner

Ett problem som ständigt är närvarande i samhället är narkotikamissbruk. Hos Föräldrarföreningen Mot Narkotika, eller FMN som det förkortas kan föräldrar och anhöriga till missbrukare få hjälp.
– Vi hjälper naturligtvis även missbrukaren, säger Ronny Ahrling ordförande för  FMN Landskrona.

– Hela vår ideologi i vår förening är att missbruk inte är en sjukdom, berättar Ronny Ahrling och förklarar.
 – Du börjar inte missbruka för att du har en sjukdom, men du kan få en sjukdom ifall du missbrukar. Det som är så hemskt med att tro att missbruk är en sjukdom är att många missbrukare gömmer sig bakom ”sjukdomen”. De säger att de inte är deras fel eftersom de har en sjukdom och då blir det mycket svårare att hjälpa om de inte ser att dom har ansvaret.

Annons
 

Enklast når man FMN genom deras jourtelefon som har öppet dygnet runt alla dagar. Efter den första kontakten bestäms ett möte för rådgivning. Det kostar 100 kronor för att få hjälp och då ingår alla rådgivningar.
  Även medlemsavgiften kostar 100 kronor per år och medlemsavgiften är mycket viktig då det är en helt ideell organisation, poängterar Ronny Ahrling.

Två valmöjligheter
När en narkoman vänt sig till FMN ställs han inför två val. Antingen så fortsätter han missbruket och då får då ta sitt fulla ansvar eller så försöker man sluta och då får han all hjälp han behöver.
Så länge det är lättare att fortsätta missbruka än att sluta, så fortsätter missbrukaren givetvis. Därför har vi gjort tvärtom. Det har blivit mycket framgångsrikt, berättar Ronny Ahrling och visar upp föreningens positiva statistik som säger att av tio personer som kommer till FMN får man  fyra stycken att lägga av direkt, fyra stycken att påbörja en rehabiliteringsprocess och för två stycken lyckas de tyvärr inte med.
– Och det gör tyvärr ingen annan heller, säger Ronny Ahrling.

Föräldrar gör ofta en björntjänst
– Det är omöjligt att knarka om man inte har sponsorer, säger Ronny Ahrling och fortsätter berätta att det nästan alltid är föräldrarna som sponsrar med pengar eftersom de tror att de på så sätt gör rätt för sig.
– Föräldrarna tror att deras barn har tillräckligt med ansvar eftersom barnet lovar att sluta helt tiden och det är sant, ingen vill knarka men du kan nästan aldrig sluta på egen hand.

Oss lurar de inte
– En annan nackdel men föräldrar är att de ofta är nyfikna och gärna blandar sig i vårt arbete med deras barn, säger Ronny Ahrling.
– De får gärna stötta, men missbrukarbarn kan enkelt ljuga för sina föräldrar men oss lurar de inte.

Barn som söker hjälp för sina missbrukande föräldrar
Ronny Ahrling berättar att organisationen heter Föräldrarföreningen Mot Narkotika och att det oftast är föräldrar som vill ha hjälp med missbrukande barn, men ibland är det tvärtom.
 – Ibland kommer barn hit som vill ha hjälp med sina missbrukande föräldrar, och det är något som vi givetvis även hjälper till med.

En annan form av missbruk som FMN ibland kommer i kontakt med är ”Dubbeldiagnos” som betyder att personen både har problem med missbruk och psykiska problem.
– Orsaken till att de startar missbruka kan vara psykiska problem, berättar Ronny Ahrling.
– Eftersom vi är en ideell organisation så har vi inga utbildade psykologer eller socionomer. Jag är själv plåtslagare, men jag kan garantera att jag har minst lika mycket kunskap som de eftersom vi har sett och jobbat så mycket med missbrukare.

Ronny berättar att många söker sig från grannkommunerna till FMN Landskrona för att få hjälp.
– Missbrukaren vill ogärna skylta med missbruket och tar sig gärna till ett ställe där man inte bor. Vi har många som kommer från alla våra grannkommuner, och det är faktiskt fler som kommer utifrån än från Landskrona.

Landskrona först ut med frivilliga drogtester
FMN har tillsammans med kommunen tagit initiativ till de frivilliga drogtesterna på Sandåkerskolan.
– Det finns inget värre för en missbrukare än att bli avslöjad.
Att det bara var 55 av 135 elever i Häljarp som omgående sa ja till att ingå i testet  ser Ronny Ahrling som en seger.
-Vi vet ju att 55 elever inte knarkar i alla fall och det är bra.

Börja undervisa redan i förskolan?
Ronny Ahrling menar att det är en balansgång när man föreläser om knark för elever i högstadiet, det gäller att inte skapa ett intresse. Därför anser han att man redan ska börja prata om detta i lätt form redan i förskolan.
– Man ska berätta för barnen hur kroppen fungerar och vad som händer om man tillför fel saker, säger Ronny Ahrling.

Internetdroger
Ständigt läser vi om att nya syntetiska drogerna vinner terräng hos ungdomar. En ojämn kamp förs mellan tillverkare och lagstiftare.
–  Tyvärr hinner lagstiftningen aldrig ikapp de nya drogerna. Problemet är inte att de säljs knark, problemet är att det finns folk som vill köpa, avslutar Ronny Ahrling.

Fakta
FMN startade 1968 i Malmö och Stockholm och finns nu i ett 50-tal lokalföreningar och kontaktgrupper i landet. 1993 startade FMN Landskrona och har sina lokaler på Stora Norregatan 66b. Du når landskronaavdelningen på telefon 0418-185 90.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser