Annons

September håller stilen

Hans Lehrecke i Glumslöv är snabb att summera den gångna månadens väder. Bara en dag in i oktober har han en fullödig rapport klar över septembervädret.

Från sin privata väderstation konstaterar Hans Lehrecke att medeltemperaturen blev 13,4 grader under september, vilket är 0,2 lägre än snittet för de senaste 25 åren.
– Vi har kunnat njuta av en solrik september, precis som jag spådde, säger han och berättar att maxtemperaturen översteg 20 grader under åtta dagar med toppnotering den 1/9 på 22 grader.
Nederbörden blev måttlig med 30 mm vilket föll under sammanlagt nio dagar.
– Det föll mest i skurform med toppnotering den femte  då det kom 10 mm, säger Hans Lehrecke och konstaterar att månaden bör ha varit bra för lantbruket med mycket sol för betorna och bra växtbetingelser för nysådden.

Annons
 

September har dessutom varit en bra badmånad, säger Hans Lehrecke som mätt temparturerna i Sundvik. Av naturliga skäl var det varmast i vattnet i början på månaden.
– Den förste uppmättes 18 grader och så långt fram som den tjugosjunde hade vi 15 grader efter att ha legat på samma temperatur 14 dagar i sträck, säger Hans Lehrecke som redan hunnit dikta om fenomenet på Planket.
Badfantasten har förövrigt redan hunnit med ett dopp idag på morgonen.
–  Idag blev badet lite kortare, då termometern bara visade 12,5.

Riktig behagliga badtemperaturer uppmätte han annars i september 1997 och 1999 då kvicksilvret letade sig över 20 grader i vattnet.
– Dessa år var lufttemperaturen hög med noteringar på 25 grader. Nu är frågan om värmen fortsätter in i oktober. Väntar Britt-  eller indiansommar kring den tionde ? Åtta gånger under de senaste 25 åren har vi haft meteorologisk sommar i oktober med över 10 grader i dygnsmedeltemperatur, så hoppet finns även om det just nu ser dåligt ut, avslutar Hans Lehrecke.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser