Annons

Malmöregionens hetaste projekt i ljuset från Thorn

– I dessa dagar när varsel duggar tätt känns det extra kul med positiva nyheter, säger Bo Hall, distriktschef på Thorn Lighting och berättar om belysningsföretagets heta åtagande i Malmö.

Vi har tidigare skrivit om att ”Skåneidrottens nya ljus kommer från Landskrona” då Thorn Lighting tog hem order och leverans av belysning till de tre nya och spektakulära idrottsarenorna, Malmö Arena i Hyllie, Malmö FFs nya hemmaarena – Swedbank Arena samt nyligen invigda Färs och Frosta Sparbank Arena i Lund.

Annons
 

Ljuset i tunneln från Landskrona
I Malmöregionen går de stora byggprojekten för högtryck och den sex kilometer långa Citytunneln som byggs under centrala staden hoppas man få färdig till år 2011. En väsentlig del i en tunnel är belysningen och Thorn
har fått i uppdrag att på ett säkert och effektivt sätt belysa perrongerna och delar av tunneln.
Thorn har en lång och gedigen erfarenhet vad gäller tunnelbelysning som ställer mycket speciella krav på armaturerna eftersom de måste vara extremt hållbara. De skall bland annat klara stora tryckförändringar som när ett tåg i hög hastighet passerar förbi. Ytterligare krav som måste uppfyllas är att armaturerna måste vara väldigt täta för att kunna tåla exempelvis bromsdamm som uppstår när tågen bromsar in på perrongen, förklarar Bo Hall.

När Citytunneln väl är färdig kommer den att leda fram till Öresundsbron och uppmärksamma bilförare har säkert sett att det även där jobbas med belysningen. Att belysa en bro ställer speciella krav på belysningsföretagets erfarenhet och produkter.
Vi befinner oss i en ganska mörk del av Europa nu under vinterhalvåret vilket gör Öresundsbrons omkringliggande vatten nästan svart. Eftersom omgivningen inte skapar mycket kontraster måste det vara mycket bra ljus på vägbanan uppe på bron. Samtidigt ligger bron i nära anslutning till en internationell storflygplats, vars belysning för landningsbanor och flygledning absolut inte får störas. Dessutom måste belysningen vara tänd i stort sett dygnet runt under vinterhalvåret, varför låga driftskostnader och maximal energibesparing blir en viktig målsättning, avslutar Bo Hall och förklarar att Thorns armatur Victor, med speciellt utvecklad optik, garanterar för ett väl avbländat och energisnålt ljus.

Fakta Thorn Lighting
Thorn Lighting är ett av Sveriges största belysningsföretag med sitt nordiska huvudkontor och en produktionsenhet baserad i Landskrona, varifrån huvuddelen av belysningen till Citytunneln, Öresundsbron och Malmö Arena är levererad. Thorn Lighting tillhör den världsomspännande koncernen Zumtobel Group med huvudkontor i Österrrike. Företaget har sälj- och marknadskontor över hela världen liksom produktionsenheter på 24 orter fördelade över Europa, Asien och USA.

Läs mer:
”Skåneidrottens nya ljus kommer från Landskrona”

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser