Annons

Fjärran barndom ett färgsprakande möte över kulturgränserna

På söndag öppnar fotoutställningen Fjärran barndom på Landskrona museum. Bilderna är tagna av i Paris boende amerikanskan Kevin Kling som under många år rest och utforskat kända och mindre kända delar av Asien.
– Och då framförallt fotograferat barn, säger Anneli Oxenstierna, museilektor på Landskrona Museum som på söndag klockan 14 inviger utställningen.

Bilderna visar inte bara barn som skrattar, gråter och leker, utan lyfter också fram det allmänmänskliga i barns oskuld, kärleken mellan barn och föräldrar, syskonrivalitet, vänskap och nyfikenhet.  Kevin Kling har tillbringat lång tid på platserna och därmed lärt känna familjerna och barnen hon porträtterat. Trots detta finns det inte en enda bild på en tungräckande femåring.
Nej, faktiskt inte men som förälder känner man trots allt igen sig i bilderna, betonar Anneli Oxenstierna.

Annons
 

Trots olikheten med västerlandet i miljö och kläder så finns likheten i barnens uttryck.
Jag har alltid inspirerats av naturens storslagenhet och människors värdighet. Men med åren är det barn jag mött som kommit att få en speciell plats i mitt hjärta. Barnen symboliserar hopp och de får oss att överbrygga nationella, religiösa och klassbarriärer, sa fotografen i samband med att vandringsutställningen producerades av Östasiatiska Museet.

I utställning visas 37 fotografier på barn från Burma, Indien, Kina, Mongoliet och Thailand. Till detta kommer ett bildspel och en film om Kevin Klings arbete.

– Det här är en utställning man blir glad av och den passar såväl föräldrar som barn, säger Anneli Oxenstierna och hoppas att även skolorna ska visa intresse för den.

Tema Asien blir det också i museets verkstad på söndag där man mellan 14-16 kan prova på tuschmålning och kalligrafi under ledning av Birgitta Liljeqvist.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser