Annons

Det händer i helgen

”Célesta  fenomen från Hven”, så heter en utställning med Venkonstnärerna Stig-Owe Jemseby och Céleste som på lördag har vernissage på Gjethuset i Fredriksvärk på Nordsjälland.  Utställningen pågår fram till den 18:e oktober. Redan i eftermiddag beger sig redaktionen dock över bron tillsammans med en busslast glada landskronabor för att besöka Europas största ölmässa, European Beer Festival i Valby. Mässan pågår hela helgen och du kan läsa mer om den här eller i vårt utförliga reportage som kommer nästa vecka.På söndag är det Kulturhusens dag om detta skrev vi igår. Vad vi då inte fick med var att ”Wetterlindska möllan” på Plorren också visas. Möllan uppfördes 1737 och är en s.k. stubbamölla. Beteckningen stubbamölla kommer efter byggnadssättet. Hela kvarnhuset är monterat på en kraftig vertikal stolpe eller stubbe av drygt en meter grov ek, runt vilken hela kvarnkroppen kan vridas. Den har fått sitt namn efter den siste ägaren J.H. Wetterlind. Under andra hälften av 1800-talet fanns det i Skåne ca 1 400 ”värmöllor”. Idag finns endast 114 av dessa kvar, varav 20 är stubbamöllor. Även Nämndemansgården på Ven visas upp på Kulturhusens dag. Gården är från 1790-talet och sedan 1976 även byggnadsminne.I kväll är det Sverigepremiär för actionrullen Wanted på Bio Maxim. Tiderna för den och för storfilmerna Arn, Mamma Mia och Wall-E hittar du på vår biosida.

Här nedan följer de tips vi fått in från er läsare

Annons
 

Fredag
8.00 – Landskrona Masters på golfbanan
19.00 – Krysskväll med Öresundsteatern på Teaterrestaurangen.
– Det är dags för premiär och det ska bli oerhört kul, säger Anders Kungsman på Öresundsteatern.
De som vill köpa någon av de fåtal biljetterna som återstår bör vara på plats klockan 18.00 då vi öppnar biljettluckan. En timme senare kör vi ingång och det kommer att bli ett mysigt kryss med diverse tillbehör. Dessutom finns en del fina priser att vinna, avslutar Kungsman.
19.30 – Lejonet spelar träningsmatch hemma i Karlslundshallen mot Åstorp.

Lördag
13.00 – Bussresa till slott och herresäten arrangeras av LandskronaPlus.
Med buss går turen från Landskrona och norrut där några av traktens vackra slott och herresäten besöks. Kaffe och kaka avnjutes på Gammeleksgården. Föranmälan till LandskronaPlus (Turistbyrån)
14.00 Häljarp-Landora
21.00 – Säsongsavslutning på Borstahusens Hamnkrog det gäller att ha danseskorna på, för på scen står 50/50 i en som det ryktas delvis ny sättning.

Söndag
9.30 – Visas Nämndemansgården på Ven
13.00- Wetterlindska möllan visas
13.00-  BBK-Svalöv 14 –  Kulturhusens dag på Museet

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser