Annons

Kulturhusens dag – Smaka på husen

Kulturhusens dag firas i hela Europa på initiativ av Europarådet. Under september månad uppmärksammas olika kulturhistoriska miljöer i drygt 40 europeiska länder.

Utställningar, marknader, festspel, guidade turer, teaterföreställningar och en mängd andra aktiviteter lockar varje år över 20 miljoner besökare. Sverige har varit med sedan starten 1988, med teman som försvarsbyggnader, idrottsmiljöer, k-märkt, moderna bostadsområden och sjöfartsmiljöer. Kulturhusens dag ska bidra till att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljöer. Vid olika evenemang runt om i landet visar vi kulturmiljöer, kulturlandskap och kulturhistoriskt intressanta byggnader och anläggningar och berättar historierna kring dessa.

I år är temat för Kulturhusens dag ”Smaka på husen” och fokuserar därmed på måltidstraditioner och hus som byggts för framställning, tillredning eller utskänkning av mat och dryck. Kulturhusens dag samordnas i Sverige av Riksantikvarieämbetet som är den centrala myndigheten för frågor som rör kulturmiljö och kulturarv.
Läs mer på www.raa.se 

I Landskrona
Det blir samling på Museet och därifrån görs en stadsvandring med start klockan 14 i både historia och nutid tillsammans med Sven Erik-Thosteman och Elisabeth Lundin. Guiderna låter oss få höra om krogarna runt torget, nöjesetablissemang, restauranger och caféer längs gatorna då och nu. Vandringen går förbi Systembolaget som ersatt ett ståtligt hotell, huset som varit hamnkrog och kvarteren som nästan helt varit sockerbruk. Vid alla anhalter visas historiska jämförelsebilder. Promenaden beräknas ta högst en och en halv timma.

Den som vill kan sedan följa med till museets cafeteria för att fika en stund – dock på egen bekostnad.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

 

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser