Annons

Dags igen för ALS-dagen

På lördag arrangeras för tredje året i rad ALS-dagen i Landskrona.

Där politiker och läkemedelsbolag står sig slätt, lyckas ett gäng mc-entusiaster i Landskrona dra in hundratusentals kronor till forskningen mot den förrädiska sjukdomen ALS.
I september 2006 arrangerades för första gången Landskrona ALS-dag. 400 motorcyklister körde tillsammans runt på de nordvästskånska vägarna och avslutade kvällen med en stor fest tillsammans.
Vi hade inte samma tur med vädret ifjol, då vi var cirka 200 deltagare. Sammanlagt har vi dragit in mer än 300 000 kronor som vi satt in på Ulla-Carin Lindquist stiftelses postgiro, säger Micke Ericsson en av eldsjälarna bakom arrangemanget.

– Forskningen kring ALS behöver allt stöd den kan få men det verkar inte som det är tillräckligt kommersiellt gångbart hos läkemedelsbolag eller för den delen politiker att skjuta till medel som behövs. Det är helt enkelt för få som dör i sjukdomen varje år,
suckar Micke Ericsson som själv drabbats hårt då hans gode vän och arbetskollega dog i sjukdomen.

Annons
 

Det är Lokstallet som svarar för ALS-dagen, en förening med motorcykel och annat motorintresse som central del. Föreningens tolv medlemmar har dock inte hunnit med att skruva så mycket i verkstaden den senaste tiden.
– Det här kräver månader av planering men det är det värt, säger Mats Jannesson.

ALS står för Amyotrofisk Lateral Skleros vilket är ett samlingsnamn för en grupp neurodegenerativa sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör, vilket leder till muskelförtvining och förlamning. Den direkta dödsorsaken hos den drabbade är ofta förlorad andningsförmåga. Hittills finns ingen effektiv bot för den som drabbats, endast bromsmediciner som ger några månaders frist. De mest kända som drabbats av sjukdomen är Rapportjournalisten Ulla-Carin Lindquist och författaren Maj Fant.
Ulla-Carins dotter Ulrica har tidigare år varit på plats och rent av åkt med i mc-rallyt och kommer så att göra även i år, säger Micke Ericsson och gläds åt den välvilja företag i Landskrona visar genom att på olika sätt vara med och sponsra arrangemanget.
Stiftelsen har ett så kallat 90-konto vilket i sig är en garant för att pengarna går dit det är avsett.

På lördag går starten från Industrigatan, bakom Thorn Lightning klockan 13.
Alla mc-åkare är välkomna, poängterar Mats Jannesson och berättar att turen man ska åka är hemlig.
– Vi stannar dock och tar en fika innan vi framåt 16-tiden glider in i stan och kör Eriksgatan ner mot hamnen, säger han med ett leende på läpparna.

På kvällen blir det sedan fest med mat och liveband i Lokstallets lokaler på Industrigatan.
– Man behöver inte köra motorcykel för att bidra till stiftelsen. För de som inte kör utan bara vill gå på fest går det bra att komma ner och betala inträdesavgift, avslutar Micke Ericsson.
 
På www.alsdagen.se kan man läsa mer om arrangemanget.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser