Annons

Föreläsare vill höja statusen för vårdpersonal

Under dagarna två håller Ahmed Khan föreläsningar vid fyra tillfällen för drygt 300 anställda inom äldreomsorgen i Landskrona kommun. Khan berättar bland annat om sitt arbete som chef på ett äldreboende i Stockholm där 26 medarbetare av 13 olika nationaliteter arbetade.

För att skapa en bra arbetsplats har han varit noga med att medarbetarna ska behandla sina brukare, närstående och varandra med respekt.
– Jag vill dela med mig av all min erfarenhet och på så vis försöka höja självkänslan hos de som jobbar inom äldrevården, sade Ahmed Khan mellan de två föreläsningarna på onsdagen.
– Att arbeta med äldre är ett privilegium och något som man ska vara stolt över. Men det finns de som nervärderar arbetet med äldre, till och med i de egna leden. Och detta är något vi måste ändra på. Annars kommer arbetet med att vårda våra äldre aldrig att få högre status.

Ahmed Khan förklarar att det inte bara handlar om att få högre lön.
– Bildning är mycket viktigt. Med bildningen menar jag inte bara mer kunskap i sig, utan även att man lär sig det sociala spelet. Mycket av vården handlar om att vara social och här tror jag att jag och andra kan vara till stor hjälp. Det gäller att hela tiden föra en dialog.

Ahmed Khans föreläsningar betalas av medel som Omsorgsförvaltningen i Landskrona fått från staten.
– Vi har fått 5 miljoner i statliga medel för att utbilda vårdpersonal i Landskrona kommun. En del av dessa har vi satsat på att Ahmed Khan kommer hit och berättar om sitt liv och sin syn på äldrevården. Vi måste försöka höja förståelsen för yrket. Både för allmänheten men även inom de egna leden och hos vårdtagare och anhöriga, säger Ann-Mari Frödin på Omsorgsförvaltningen i Landskrona.

Fakta:
Ahmed är uppvuxen i Pakistan och har upplevt ofattbara svårigheter tidigt i livet. Hans pappa blev brutalt mördad och han växte upp i en mycket våldsam och aggressiv miljö. Som liten pojke drömde Ahmed om att skaffa vapen för att döda människor. Ahmed berättar i sin föreläsning om vad som gjorde att han inte tog till våld. Ahmed flyttade till Sverige 1977. Han började arbeta på ett sjukhem och där skedde stora förändringar i hans liv och förändringen från en aggressiv till en lugn och framgångsrik människa.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser