Annons

Något varmare än snittet

Månadsskifte innebär att vi här på Landskrona Direkt tar hjälp av Hans Leherecke i Glumslöv för att blicka tillbaka på den gångna månadens väder.

Från sin privata väderstation  konstaterar Hans Leherecke att medeltemperaturen blev 17,8 grader under augusti, vilket är 0,4 högre än snittet för de senaste 25 åren.
Som jämförelse kan nämnas  att under mätperioden har 1997 varit varmast med 21.7 medan 1987 och 1993 varit kallast med 14.8.

Annons
 

Månaden började med en värmebölja och varmaste dagen var den förste med 31 grader.
Faktiskt så var det endast sex dagar som understeg 20 grader, säger Hans Leherecke som i vanlig ordning även har koll på badtemperaturen i Ålabodarna. Varma nätter bidrog till att havstemperaturen där höll sig kring 20 med topp den förste med 23 grader.

Månadens inledande värmebölja följdes av ett ordentligt ösregn den 4-5 augusti.
– 54 mm mätte jag upp då. Totalt för hela månaden föll det 135 mm fördelat på 24 dagar, säger Hans Lehrecke och konstaterar att nederbördssiffran är mycket hög men överträffades 2006 med 240 mm. samt 1995 med 155mm
– Även under de våta åren hade vi liknande medeltemperaturer som i år. Hög nederbörd utesluter inte hygglig värme, förklarar Hans Lehrecke.

Den torra våren har medfört att grundvattennivån i början var relativt låg och marken har svalt den höga nederbörden bra under augusti och åtminstone i västra Skåne har skördarbetet fungerat väl, och höstkorn och raps har redan hunnit upp en bit.
De som har sått gräs i augusti har säkert fått uppleva en maximal tillväxt. Värmen och fukten gjorde att vi i mitten av månaden kunde njuta av härliga champinjoner i parker och på ängar.

Indiansommar?
Hur september skall bli står skrivit i stjärnorna men statistiken talar för en varm månad. De senaste 25 åren har snittet legat på 13.4, exakt den siffra vi hade i fjor.
– Jag sa förra månaden att en fin juli ofta följs av en dito augusti. Nederbördsmässigt stämde det inte, men vi fick ändå en hel del sol mellan regnskurarna och temperaturen blev som sagt något över snittet, avslutar Hans Lehrecke.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser