Annons

Solförmörkelse kan ses från Rådhustorget – Rymdentusiast bjuder in allmänhet för rymdskådning

På fredag förmiddag kommer man från Landskrona att kunna ta del av en solförmörkelse. Uppåt 40% av solen kommer att vara förmörkad. I samband med detta smått unika fenomen inbjuds allmänheten till rymdskådning av rymdentusiasten och amatörastronomen Bengt Rosengren. Klockan 11-12 finns Rosengren med sina teleskop på Rådhustorget i Landskrona.

– Jag kommer att ställa upp med två stycken teleskop. Ett mindre teleskop som projicerar bilden av solen på en skärm där kan man se hur solen ser ut och så när den är förmörkad utan att riskera skador på ögonen. Det större teleskopet är försett med särskilda filter och prisma där kan man titta genom teleskopet i mycket stark förstoring.

Nära på halva solen kommer att vara förmörkad.
– Solförmörkelsen börjar vid halv elvatiden, men den är nästan osynlig när den börjar. Den är maximal klockan 11:37 och helt slut 12:36. Uppåt 40 procent av solskivan kommer att vara förmörkad av månen. Förmörkelsen varar i två timmar. Det är dock ingen idé att börja titta 10:39. Från och med klockan 11 till och med klockan 12 är jag garanterat på plats, säger Bengt Rosengren och har man vägarna förbi lär man inte missa honom.
– Alla är välkomna fram och titta.

Genom okular, det vill säga en lins som finns i teleskop, kan man själv välja att ställa in förstoringen på det objekt man vill titta på.
– Teleskopen förstorar upp till 300 gånger. Förstoring kan man välja själv genom att välja okular. På fredag kommer vi antagligen att hålla oss till 100 gångers förstoring, som är idealförstoringen i detta sammanhang. Risken är annars att synfältet blir för litet, förklarar Rosengren.

Den okunnige undrar naturligtvis om teleskop inte bara är något man tittar genom vid mörker. Kan man använda teleskop i dagsljus?
– Ja visst, solljuset är så starkt så det gäller att filtrera 99,99% av ljuset för att inte fördärva ögonen. Detta gör man genom särskilda anordningarna som finns på teleskopet.

Titta aldrig direkt mot solen
Den rymdkunnige varnar för att titta med blotta ögat på solen.
– Man får aldrig titta med blotta ögat på solen för man får lätt skador. Det räcker att man tittar ett visst antal sekunder så kan man få livstidsskador på näthinnan, som inte går att bota. Man ska ha skydd för ögonen. Förutom teleskopen kommer jag ha med mig ett antal mörka glas som jag lånar ut till publiken, som de kan titta genom på solen utan att riskera synen, säger Rosengren.

Solförmörkelser inträffar ungefär en gång om året någonstans i världen. Det händer att entusiaster åker världen runt för att titta på fenomenet.
– Vissa år inträffar solförmörkelserna till och med två gångert. Problemet är bara att man bara kan se den totala förmörkelsen på ett visst ställe när de inträffar. Just nu har jag ett par astronomkollegor som åkt upp till Spetsbergen uppe vid Nordpolen för att därifrån se på solförmörkelsen när den är total, säger Bengt Rosengren som själv gjort en liknande resa.
– Jag var i Turkiet 29 mars 2006 och där upplevde jag en total förmörkelse i den goda staden Antalya. Det var verkligen en upplevelse. Det händer något både med naturen och en själv när solen försvinner, genom att den skyms av månen. Och det här har ju gett upphov till många legender och trosföreställningar genom årtusendena.

Nästa totala solförmörkelse som man kan se här hemma i Sverige är den 18 oktober 2127.
– Men det är knappast någon i dag levande som kommer att få se den, avslutar Bengt Rosengren med ett leende.

Varför blir det solförmökelse?

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

 

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser