Annons

Landskrona det nya Mångsbodarna- Långlopp på cykel pausar vid Citadellet

Landskrona har förutsättningar att bli det nya Mångsbodarna, den riksbekanta lila byn där den andra Vasaloppskontrollen ligger. Den sjunde september kommer den första upplagan av Christianloppet att gå av stapeln och på det 92 kilometer långa cykelloppet blir Citadellet i Landskrona det andra stoppet.
Det stämmer bra. Namnet har loppet fått efter den danske kungen Christian II, samtidig med Gustav Vasa i Sverige. Cykelloppet går fram över platser som har en speciell betydelse från den tiden, därav namnet Christianloppet, säger Fredrik Håkansson en av arrangörerna.

Första söndagen i september, exakt halvåret efter Vasaloppet, går starten av Christianloppet vid Olympia i Helsingborg. Första etappen går till Bunketofta lund där monumentet över de på platsen år 1525 stupade 3000 bönderna står.
– Sen cyklar vi genom Rååns dalgång vidare till Gantofta. Klassisk mark för alla cyklister. Här bodde legendariske cykelfantasten Stålfarfar, säger Fredrik Håkansson som även kan utlova storslagna vyer längs vägen.
– Vi passerar Glumslöv och Hilleshögs dalar en av Skånes vackraste platser, innan vi via kustvägen når Landskrona.

Annons
 

Vid Citadellet väntar en vätskekontroll på cykelåkarna. Turen går sedan utmed Järavallen till Löddeköpinge innan man når loppets Evertsberg, det vill säga halvvägs når Borgebys medeltida slott. Slottet intogs en gång av bondehären. Här serveras cyklisterna dryck och en matbit med skånsk anknytning.

Turen går vidare mot Jakriborg innan man når fram till den sista vätskekontrollen vid Hjärup. Före målet vid Malmö Stadion passeras Koggmuseet, Västra hamnen och Malmöhus.

Någon avstängning för biltrafik under loppet är inte aktuellt.
– Vi har tur. Det går en ofantligt många cykelvägar längs sträckan och under de dryga nio milen passeras endast ett par trafikljus.

Första årets lopp kommer att vara ett rent motionslopp men elitcyklister är också välkomna.
– Alla är välkomna att delta. Vill man bara cykla halva sträckan går även det bra, säger Fredrik Håkansson.

Hur många deltagare som kommer att cykla Christianloppet är ännu så länge ingen som vet.
Eftersom det är första året så vågar vi inte sia om det. Vi är övertygade om att detta blir en folkfest och en årligen återkommande gemensam manifestation av sport, upplevelse och skånsk kulturhistoria, avslutar Fredrik Håkansson.

Mer om loppet hittar du på http://www.christianloppet.se/

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser