Annons

Domarbasen till Direkten:- Besked om proffsdomare den 4 september

Det har under sommaren surrat allt ihärdigare om proffsdomare i Allsvenskan.
När Landskrona Direkt i våras gjorde en profilintervju med Daniel Stålhammar var detta en av de första frågorna som ventilerades och Landskronadomaren gav oss en vink om att det var på gång.
Nu har ytterligare steg tagits mot ett förverkligande. Enligt uppgift är det överskottet från förbundets EM-pengar samt ett tillskott från SEF som ska finansiera ett projekt under tre år.
– Detta är det mest angelägna i svensk fotboll just nu, sa förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell till Sportbladet tidigare i somras.

På onsdagen hölls ett möte på Olympia i Helsingborg där representanter för Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF), Elitdomareklubben och Fotbollförbundet (SVFF) träffades för att diskutera kring proffsdomare i allsvenskan.

Annons
 

Domarbas Bosse Karlsson är optimistisk kring en lösning men vill idag inte gå in på vad som sades under mötet.
– Vi kommer den 4 september fatta beslut i ämnet och berättar då vad som gäller, säger Bosse Karlsson till Landskrona Direkt.
– Det ser positivt ut och vi hade konstruktiva diskussioner igår, medger dock Bosse Karlsson.

Finansieringen är alltså inte det som lägger hinder i vägen.
– Det handlar snarare hur vi ska se på domaryrket om en proffskår införs. En fotbollsspelare blir idag proffs i unga år och har i regel inget annat yrke vid sidan om när man blir proffs. De elitdomare som detta kan komma att beröra är i åldern 33-45 alla med olika typer av yrken vid sidan om fotbollen. Det finns en del praktiska problem att lösa kring detta. Ska de lämna sitt yrke för att sen gå tillbaka? Vilka krav kan vi ställa på proffsdomare, etcetera? Det är de största diskussionerna just nu. Men besked utlovas till den 4 september och eftersom det inte är aktuellt att införas förr än till 2009 så finns det gott om tid för uppsägningar från andra jobb,  avslutar Bosse Karlsson.

Signaler som kan tolkas att det nu är ytterst nära förestående att det blir proffsdomare i Sverige redan nästa år. 
Det vore naturligtvis en dröm, säger Daniel Stålhammar FIFA-domare från Landskrona som alldeles säkert är aktuell för en av de tio tjänsterna.

Var lönerna för en proffsdomare hamnar är ännu inte känt. En domare i allsvenskan får idag 6900 kronor för en match, därtill kommer en blygsam reseersättning samt traktamente vid övernattning.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser