Annons

Ny Venfärja beställd till  hösten 2010

Hösten 2010 beräknas Ventrafikens ny färja vara i drift till glädje för alla öboende.
– Det här kommer att bli en avsevärd förbättring för Venborna, säger rederiets avgående vd Björn Boström och förklarar att man nu får ett fartyg som tillskillnad mot nuvarande Dumle ska klara högre sjö.
– Dessutom är det nya fartyget bredare vilket gör att de får plats personbilar sidan om exempelvis en större lastbil med betor. Något som varit ett problem under just betsäsongen.

Hösten 2006 var det periodvis trögt med postgången till ön då Stjerneborg var tvungen att gå på varv och dåligt väder hindrade Dumle från att gå enligt ordinarie turlista. Sådant ska förhoppningsvis också vara ett minne blott när den nya 98 miljoners passagerar- och bilfärja finns på plats. En ny venfärja tillsammans med renoveringen av Stjerneborg är kostnadsberäknad till 110 miljoner kronor.

Annons
 

Ven-Trafiken AB har tecknat kontrakt med ett spanskt skeppsvarv om den nya färjan.
Vi har skrivit kontrakt med Astilleros MCIES i Vigo. För att det ska träda i kraft krävs dock en del beslut. Bland annat ska stadsbidragen godkännas, säger Björn Boström.
– Och eftersom jag precis kommit tillbaka från min semester vet jag inte riktigt var vi ligger i det avseendet.

Den nya färjan blir 49 meter lång, alltså något längre än Dumle och kommer att kunna ta 395 passagerare. M/S Stjerneborg som anpassas efter nya sjösäkerhetsbestämmelserna kommer i framtiden att ta max 247 passagerare.
– Fartygsmodellen blir den som Vägverket har på sina färjor. Så båttypen är väl beprövad. Liknande fartyg går också i Norge, Finland, Tyskland med flera platser. Jag skulle tippa att det behövs en inkörningsperiod på en månad.

I projektet kring Ventrafiken ingår som vi tidigare skrivit att venbåtarna flyttar till nytt färjeläge utmed Skeppsbrokajen samt att ett resecentra för busstrafiken skapas.

Om allt går planenligt skall två hamnfickor för venbåtarna skapas i kajen och det arbetet hoppas man vara klar med till nästa sommar. Hamn- och anläggningsarbete  här och i Bäckviken beräknas kosta 70 miljoner kronor. En ny terminal är kostnadsberäknad till 15 miljoner och projektledning och oförutsett väntas hamna på 15 miljoner kronor. Totalt med nytt fartyg och renovering av Stjerneborg är slutnotan 210 miljoner kronor. Kostnaderna för projektet delas mellan kommunen och Region Skåne som en del av den regionala planen.

I tolv år har Björn Boström basat för Ventrafiken och sett en ständigt postiv utveckling för rederiet liksom för Ven som turistmål.
Nu slutar han snart sin tjänst och tillträder i höst som ny VD för Ystad Hamn Logistik AB. Det innebär att han inte finns i Landskrona hösten 2010 när mycket av det han arbetat för ska finnas på plats.
– Det känns skönt att ha klarat av denna etappen, avslutar Björn Boström.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser