Annons

Vilken karneval är det i tågordningen?

Vilken karneval är det i tågordningen?
Med tanke på gårdagens smått impulsiva invigning, där flera av stadens manliga potentater invigde den tolfte (!?!?!) Landskronakarnevalen genom tiderna är frågan berättigad.
Flera av ”gubbarna” jobbar trots allt även med jubileet 2013*. Det råder väl ingen tvekan där om 600 eller 700 år?

Initiativtagaren till den första Karnevalen som pågick under fyra dagar i månadsskiftet juli/augusti 1992 var Bertil Hallengren som då samarbetade med Peter Fridolf som fem år senare tog över ansvaret och drev Karnevalen fram till 1999.
Sommaren 2000 tog ett bolag med säte i Bjärred över rodret något som dock slutade med ett ekonomiskt magplask och för första gången gick arrangörerna i konkurs.

Annons
 

10-års jubileet 2001 ställdes in eftersom kommunen inte ville öka bidraget och istället kallades nya lycksökare in från Uppsala till 2002. Trots en kanonsommar blev det ett nytt magplask med hela 800 000 kronor i underskott och Evenemang Uppsala gick i konkurs.

2003 började kommunen få kalla fötter och Peter Fridolf som varit med och kört de åtta första  lyckade karnevaler möttes av ett ”nej tack”.
– Förslaget som presenterades var inte tillräckligt intressant, sade dåvarande kommundirektör Leif Borg och uttryckte en oro för att karnevalen skulle förvandlas till ett tivoli.
Vårt upplägg följer helt de tidigare karnevalerna, suckade Peter.

Till landskronabornas stora förtret och sorg hamnade karnevalen i malpåse under åren 2003 och 2004. Efter en del politiskt käbbel där blanda annat Torkild Strandberg (fp) var stark motståndare till att ge miljonbidrag åt evenemanget kunde den då styrande majoriteten på hösten 2004 klubba igenom ett beslut att ge i uppdrag åt LISA (Landskrona Idrottens Samorganisation) att tillsammans med Olle Larsson se till att karnevalen återuppstod 2005.
– Karnevalen är ett sätt att gynna föreningslivet, sade dåvarande kommunalrådet Niklas Karlsson (s).

Sedan dess har alltså Olle Larsson och LISA arrangerat fyra karnevaler inkluderande årets. En summering av ovanstånde ger vid hand att Olle Larsson, Lennart Söderberg och Gösta Nilsson igår alltså invigde den 14:e karnevalen i ordningen och därmed har ett mindre jubileum att se fram emot redan nästa år.

* Fotnot.
2013 firar Landskrona 600-årsjubileium.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser