Annons

Celebert strandhugg vid Ven

Idag var det fint besök på Ven. Strax utanför Bäckviken gjorde Super-lustjakten Skat ett strandhugg. Fartyget som gästade Landskrona sommaren 2004 har dock inga planer på ett återbesök inom det närmaste.
– Nej hon har inte anmält inträde till Landskrona, meddelar hamnchef Lars Nilsson.
 
Fartygets helikopter cirkulerade under förmiddagen  runt ön.
– Båtfolket har roat sig med att köra vattenskoter, rapporterar Eva Billberg och skickar oss ett par fina bilder på yachten.

Yachten som är 71 meter lång är förvillande likt ett militärfartyg, mycket på grund av den grå färgen, de vinklade och plana ytorna och av beteckningen 9906 som är påmålad. Det var projektnumret Skat hade på Lürssen-varvet när hon byggdes 2002. Ansvarig för den yttre designen är Espen Oeino och för inredning har Marco Zanini svarat. Skat har vunnit priser för sin design, bland annat International Superyacht’s designpris för motorbåtar över 43 meter år 2002. Fartyget låg 2003 på plats 33 över världens största lustjakter.

Annons
 

Skat drivs av två motorer på vardera 2000 hästkrafter och har en toppfart på 17 knop.


– Stackars Dumle ser lite sliten ut men vi är glada att vi har den när Stjärneborg är ur trafik, säger venbon Eva Billberg och bifogar bilden.

Ägare till fartyget är Charles Simonyi, tidigare chefsprogrammerare på Microsoft och en av projektledarna bakom Microsoft Word och Microsoft Excel. Han är ursprungligen ungrare men flyttade 1966 till Danmark som 17-åring och arbetade i Köpenhamn på Regnecentralen. Två år senare började han på University of California, 1977 doktorerade han på Stanford och 1981 började han arbeta för den då okände Bill Gates på företaget Microsoft. Simonyi är med på Forbes-listan över världens rikaste personer med en personlig förmögenhet på cirka en miljard dollar. Med så gott om pengar kan man unna sig resor och Simonyi var den femte rymdturisten.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser