Annons

Banbrytande barnbok

En hund äldre än Fantomen ska få barn att lära sig mer Ven och Tycho Brahe i en ny barnbok författad av Åke Jönsson och rikt och färgglatt illustrerad av Lena Carlsson.

Efter 24 böcker ger Åke Jönsson sig i kast med en helt ny genre.
– Det är inte enbart min första barnbok, det är den första barnboken någonsin om Ven, säger författaren som efter sin bok, ”Tycho Brahe – världsmedborgaren från Ven”, fick flera propåer från lärare om att man saknade lättsammare litteratur som beskrev öns spännande historia.
Först slog jag bort tanken, men så kom Tychos hund till mig och gav mig en ingång i en berättelse, minns Åke Jönsson som skrev ner historien om ”Hunden Scotty och Tycho Brahes Hven” och sparade den i datorn.
– Nuförtiden har man inte boken i byrålådan utan stoppar undan den på en fil, säger Åke Jönsson och ler.

Både Lena Carlsson och Åke Jönsson har hus på Ven och en dag frågade Lena om de inte skulle göra en barnbok tillsammans.
– Texten finns redan, svarade Åke och mejlade över filen till Lena som började fundera på illustrationerna.
– Jag valde att arbeta med collage och lekfullt, skissartade bilder, förklarar Lena Carlsson som till en början hade lite trögt att få till det.
– Men plötsligt lossnade när jag målade Skotty.
Nu tre år senare ligger 1500 exemplar färdigtryckta och väntar på att distribueras och spänningen hos författaren och illustratören är påtaglig om hur publiken ska ta emot boken.
Det är ett nytt fritt skapande jag gett mig i kast med. Det gäller att fånga en ny publik, säger Åke Jönsson.
– Tycho hade efter ett besök av Skottlands kung fått två hundar i gåva. Där av det fiktiva namnet Scotty på hunden det handlar om. Så även om boken är fri fantasi så är grundläggande fakta korrekt, betonar Åke Jönsson.

 

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser