Annons

Staty av Selma placeras vid Linjen

År 2009 är det hundra år sedan Selma Lagerlöf belönades med Nobelpriset i litteratur. Under jubileumsåret kommer en staty av den världsberömda författarinnan att invigas i Landskrona. Detta står klart sedan Sparbanksstiftelsen Skåne beviljat Stiftelsen Kaptensgårdens samlingar ett anslag på 375 000 kronor för att förverkliga statyprojektet. – Att denna staty blir verklighet ser vi som en angelägenhet inte bara för Landskrona utan för hela Skåne, förklarar Thomas Boström, vd i Sparbanksstiftelsen Skåne. År 1885 kom Selma Lagerlöf som nyexaminerad lärarinna till Landskrona och tjänstgjorde i staden i tio år. Under dessa år grundlade hon också ett författarskap som skulle leda till Nobelpriset och en plats i Svenska Akademien. Det var i lärarinnans lilla vindsvåning i skolhuset i Landskrona som romanens Gösta Berling tog gestalt. När Selma Lagerlöf 1897 begärde flyttningsbetyg och lämnade Landskrona var det som en etablerad författarinna. – Att hennes tolv år i Landskrona och Skåne i olika sammanhang markeras är därför både motiverat och högst väsentligt. Vi har all anledning att se till att denna kulturpersonlighet av världsformat inte endast förknippas med Värmland, menar Thomas Boström. Stiftelsen Kaptensgårdens samlingar har varit i kontakt med den erkände skulptören Jonas Högström och han har förklarat sig villig att utföra uppdraget att forma en staty i brons. Jonas Högström har sin ateljé utanför Ängelholm och har bland annat skapat statyn över Nils Poppe i Helsingborg. – Vi är oerhört glada och tacksamma att Sparbanksstiftelsen Skåne ger vår stad denna möjlighet att hedra Selma Lagerlöf, säger kommunalrådet Torkild Strandberg i en kommentar och fortsätter: -Vad är lämpligare än att den unga lärarinnan för tid och evighet kommer på plats i Landskrona i form av en bronsstaty.” Även Lars Engert, kontorschef för Swedbank i Landskrona, är mycket nöjd med Sparbanksstiftelsen Skånes beslut att bekosta statyn. – Det finns ju för övrigt en stark anknytning mellan Selma Lagerlöfs tolv år i Landskrona och sparbanksrörelsen. Hennes bästa väninna var nämligen Elise Malmros, bankkamrer i Rönneberga Sparbank här i staden och betraktad som Selma Lagerlöfs sociala samvete. Placeras vid Linjen Tidigare har Sparbanksstiftelsen Skåne gett Stiftelsen Kaptensgårdens samlingar ekonomiska möjligheter att förverkliga Skulpturparken runt Konsthallen. Selma Lagerlöfstatyn är dock inte tänkt att placeras i parken men väl på Strandpromenaden, den så kallade Linjen, den plats som Selma Lagerlöf mest av allt älskade i Landskrona.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser