Annons

Landskronit ny stadsdirektör

Peter Billquist har \”ledaregenskaperna och allt annat man kan behöva i jobbet\” som ny Stadsdirektör åtminstone om man ska tro Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg. – Jag är dessutom mycket glad att kunna presentera en kandidat som inte bara har hjärnan i detta huset och i den här staden utan också har ett stort och varmt hjärta som klappar för Landskrona och vår stads framtid, poängterade Torkild Strandberg när han nöjd, glad och stolt presenterade Peter Billquist som treklöverns kandidat till jobbet. Peter Billquist fyller 47 år senare i höst, titulerar sig gärna Landskronit. – Det får man göra då man är född på Landskrona BB. – Det är en fantastisk och spännande möjlighet för mig att få bli kommunchef i Landskrona, säger Peter Billquist och håller upp annonsen som tillkännagav att tjänsten \”Sveriges tuffaste jobb\” var ledigt. – Jag har absolut ett stort Landskronahjärta. Vi har fantastiska möjligheter. Sen tycker jag också att vi har stora problem. Vi har en historik av stagnation, av problem med sysselsättningsgrad och bidragsberoende samt av låg utbildningsnivå och hög kriminalitet. Här finns obalanser vi måste komma tillrätta med. Vi ska sträva efter att bli en normal stad igen, deklarerade Billquist och hoppades kunna styra Landskrona mot något \”riksgenomsnitt\”. Peter Billquist har efter studier i administrativ ADB, ekonomi, statistik och juridik övervägande arbetat inom det privata näringslivet. – Undantaget en kort karriär inom fritidsförvaltningen då jag skötte resultattavlan på idrottsplatsen samt inom Tullverket, säger han och ler stort. – Jag har full respekt och förståelse för den demokartiska processen och för vad det innebär att jobba i en politiskt styrd organisation även om jag aldrig själv varit politiker och antagligen aldrig kommer att bli en. Billquist kommer närmast från Parajett där han varit VD de senaste fyra och halvt åren. Han har bland annat också arbetat på Trelleborg AB, Perstorp AB och Hilleshög AB Han är hoppfull när han ser på Landskrona idag. – Lösningen ligger i att man accepterar stans problem och inte förnekar dessa. Det gäller för oss att hitta gemensamma målsättningar, visa handlingskraft och framförallt att vi fokuserar på att de sakfrågor vi är satta att lösa i tjänstemanna organisationen. Humorn och skrattet finns ständigt närvarande samtidigt som han uppenbarligen verkar vara en man som inte rädds tuffa beslut. Att tillsättningen förgås av politisk pajkastning verkar inte bekomma honom. – Vill någon politisera tillsättningen så får det stå för dom. Jag har ingen uppfattning om det. Kan bara säga att mitt och Niklas Karlssons samarbete i LandskronaPlus fungerade utmärkt. Torkild Strandberg störs dock av oppositionens reaktioner. – Jag tycker sättet som socialdemokraterna reagerar på är konstigt. En del av stadens problem, och jag tar på mig en del av skulden själv, är att vi alltid tycks hamna i ett läge där saker och ting blir infekterade och politiserade. Det beklagar jag. Någonstans måste vi gemensamt lämna detta bakom oss. När vi börjar göra politik av tjänstetillsättningar tycker jag att det gått för långt. Påståendet att Billquist skulle vara handplockad och ombed att söka tjänsten förnekas. – Jag har inte haft kontakt med kommunledningen förrän förra veckan. Kontakten har gått genom Lisberg (rekryteringsfirman). Det har varit alla former av tester. Jag har gjort detta vid ett antal tillfällen tidigare och denna var på inget sätt annorlunda. Under dagen har Peter Billquist utöver media, träffat kommunens arbetsutskott, ledningsgrupp och fackliga representanter. Slutligt beslut tas vid ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde innan midsommar. Under förutsättning att Billquist väljs tillträder han senast under juli månad. – Tanken är att jag tillträder på midsommarafton. Jag är lovad att kunna kompa ut lite tidigare, avslutar Billquist med ett stort leende på läpparna.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser