Annons

Biografer i Minnesbanken


Under sommarmånaderna med start på söndag den 1 juni är temat i Minnesbanken, biografer.

Den första biografen i Landskorna startade redan 1905 och hette då Landskrona Biografteater, några år senare 1908 byggdes den om och moderniserades och fick namnet City. City fick ett långt liv, den lades ner först 1960. Biografer har under åren kommit och gått, Victoria och Skandia för att nämna några. 1955 öppnade den sista nya biografen i Landskrona, Rio.

Annons
 

Från mitten av 1950-talet fanns det fem biografer i Landskrona. Grand, City, Imperial, Saga och Rio fick fem år ihop. 1960 lades City ner och med TV:s intåg i hemmen försvann den ena biografen efter den andra. Idag finns endast Bio Maxim kvar.

Under sommarmånaderna visas i Minnesbanken på Landskrona Museum föremål och bilder från biografernas storhetstid i Landskrona.
– Och vi visar även landskronafilmer ur museets samlingar, nya och gamla. Det blir Thulin-film, utställningen 1913, Bjärnums barnkoloni, en film om alla Landskronas biografer genom årtiondena, delar av Landskrona Visions produktion, filmer från Öresundsvarvet, motocross och Landskrona – en krona bland städer och en hel del annat, meddelar Carita Hermansson.

Naturligtvis, vill vi gärna ha landskronabornas minnen och berättelser om biolivet. Hur man på måndagar sprang från Saga till Grand för att hinna med båda premiärerna, eller kanske City som alltid visade bra filmer men hade förfärliga träbänkar att sitta på. 5 kronor hade man fått av mor, 2, 25 kostade biljetterna styck så det blev 50 öre till godis – en sån fest! Eller så ”strögade” man, Östergatan fram och tillbaka, i timmar….

Minnesbanken håller öppet mån-tor kl 13-16 och sön 1 juni, 6 juli och 3 augusti kl 12-16.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser