Annons

Världens modernaste tortilliafabrikModernare tortilliabageri finns inte.

Världens modernaste tortilliafabrik ligger i Landskrona och när anläggningen invigdes skrevs ännu ett nytt kapitel i något som kan liknas vid en riktig framgångssaga.
– Jag har sett åtskilliga tortillafabriker i både Europa och USA, men ingen med den här kvalitén vad gäller hygien och standard, berättade Lennart Simrén, produktansvarig vid Krydd- och smaksättningsföretaget Santa Maria som äger anläggningen.

Framgångssagan började redan 1990 när anrika Vadensjö bageri gick i konkurs. Lokalerna köptes något år senare av ”The Duck” som satsade på mexikansk tortillia, men de första åren var tuffa och när Santa Maria tog över 1995 fanns 15 anställda varav tre var uppsagda.
– Det första året var oerhört tufft, vi hade stora problem med våra produkter och fick 90 procent i retur, minns platschef Joakim Lundgren men problemen löstes snabbt och TexMex-mat fanns snart i var mans mun.

Annons
 

1,5 miljoner tortillas om dagen
– Då var vi 15 anställda, i dag sysselsätter vi ett drygt hundratal personer och den nya fabriken har inneburit 17 nya jobb, förklarade han och antalet tillverkade tortillas per år har ökat från 15 miljoner 1995 till hela 190 miljoner i år.

– Varje dag tillverkar vi 1,5 miljoner tortillias vid våra fabriker i Vadensjö och Landskrona.

Det var när man bokstavligt talat slog i taket i Vadensjö som planerna på ytterligare en fabrik började ta form. I mars förra året påbörjades bygget och i april kunde de första paketen med tortillias lämna fabriken.
– I dag har vi en produktionslinje, men redan till nästa sommar kommer vi att ha ännu en linje. Så stor är efterfrågan, förklarade Joakim Lundgren när han visade runt i den kliniskt rena fabriksanläggningen.

– Här är renare än i en operationssal på sjukhuset, poängterade han och det är övertryck på luften i anläggningen.
– Det är för att vi inte skall få in luft utifrån som inte gått genom våra reningsfilter.

Produktionslinjen, som är 180 meter lång, påminner mycket om science fiction där råvarorna tippas in i den ena ändan av fabriken och färdiga tortillias kommer ut i den andra, utan kontakt med mänskliga händer.
– Min uppgift är att se till att degen kommer rätt och att allt stämmer på banden, berättade Malin Svensson som började på fabriken i Vadensjö för ett och ett halvt år sedan.

Produkterna genomgår också mycket noggranna kontroller under resans gång och innan den färdiga produkten släpps ut på marknaden.
– Vi kontrollera allt för att vara absolut säkra på att det är en förstklassig produkt som lämnar fabriken, förklarade Joakim Lundgren medan tortilliasen fortsatte sin väg på olika band i den helautomatiserade fabriken som nu är officiellt invigd.

Fakta
I början av 1900-talet var Nordfalks en liten kryddhandel i Göteborg. I dag är det Nordens största smaksättningsföretag med över 400 anställda. Santa Maria ägs till 80 procent av den finska livsmedelskoncernen Paulig med inriktning på kaffe, etnisk mat och smaksättning.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser