Annons

Tingsrätten ”skall” räddas

Ett tungt fotarbete skall rädda kvar tingsrätten i Landskrona.
Det konstaterar kommunstyrelsens ordförande, Torkild Strandberg, (fp) med anledning av en interpellation från oppositionsrådet Niklas Karlsson, (s).
– Vi har löpande kontakter med Domstolsverket vad avser såväl lokalfrågan som den framtida organisationen vad gäller tingsrätten i Landskrona, förklarar Torkild Strandberg och lovar vara mer tydlig när han svarar på interpellationen om några veckor.
Vi är nu inne i förhandlingsfasen och då skulle det vara fel av mig att säga vad vi väntas komma fram till, förklarar han lite hemlighetsfull om än väldigt optimistisk.
Utan att säga för mycket kan jag konstatera att vårt problem har varit med lagman Jan Alvå som vill lägga ner tingsrätten, nu går han i pension och då är förhandlingsläget betydligt ljusare.

För några månader sedan jublades det i kommunen när regeringen överlämnade sin skrivelse om hur tingsrättsorganisationen ska utvecklas vidare till riksdagen. Bland annat ansåg regeringen att Lunds tingsrätt även i fortsättningen bör ha kansli i Landskrona.
Men det lilla ordet ”bör” väckte en del frågor hos oppositionen och det fick riksdagsman Anders Karlsson, (s) från Landskrona att föreslå att ”bör” skulle ersättas med ”skall”.
– Men det vara majoriteten inte med på och därför misstänker jag att man vill lägga ner tingsrätten smygvägen, konstaterade Anders Karlsson efter bakslaget och det var detta som fick Niklas Karlsson att interpellera i ärendet.

Annons
 

– Redan i höst flyttas den dömande verksamheten till Lund vilket är ett hårt slag för Landskrona med tanke på vår höga kriminalitet och otrygghet. En sådan nedläggning kommer med all sannolikhet att påverka rättssäkerheten när belastningen ökar i Lund, konstaterar Niklas Karlsson som befarar att tingsrätten nu läggs ner smygvägen och som vill ha svar på två frågor av Torkild Strandberg.
– Vilka initiativ tänker du vidta för att garantera att Lunds tingsrätt har kansli i Landskrona och kan du fortfarande lova att den dömande verksamheten i Landskrona kommer att finnas kvar?
– Vi kan inte diktera villkoren för Domstolsverket men jag kan garantera att det görs mycket tungt fotarbete för att rädda kvar den dömande verksamheten i Landskrona, förklarar Torkild Strandberg och betonar att en statlig närvaro ute i kommunerna är viktig.
Statens engagemang kan inte upphöra vid de större städernas stadsgräns och en ökad centralisering är inte någon lösning på problemen, se bara på polismyndigheten vilka problem det skapat, avslutar Torkild Strandberg som hoppas kunna lämna en mer detaljerad redogörelse för hur tingsrätten skall räddas kvar när han svarar på interpellationen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser