Annons

Bland Rollwerk och Pirkentaffel- Om Lek & Nöjen i Tycho Brahes trädgård

Nyligen öppnade Tycho Brahe museet årets friluftsutställning ”Bland Rollwerk och Pirkentaffel – Om Lek & Nöjen i Tycho Brahes trädgård”. Utställningen berättar om hur man genom dans, spel och lek roade sig under renässansen.

Tycho Brahes trädgård var en viktig plats för umgänge. Här njöt man inte bara av växters prakt. Lika viktigt var det att umgås och roa sig. Man lekte, filosoferade, spelade spel och löste gåtor omgiven av växtlighet och lusthus. Trädgården utgjorde på så vis en viktig del i det sociala livet.

Annons
 

Idag vet vi att Tycho Brahe hade konstruktioner i sin trädgård som var till för lek och nöje. I en avbildning kan vi se två anordningar som liknar de medeltida spelen Pirkentaffel och Rollwerk. Troligt är att Tycho Brahe med familj roade sig med dessa under lediga stunder.

I anslutning till utställningen kommer ett antal lekstationer att byggas. Exempel är dragkamp, kägelspel och ringkastning. Vid varje station får man vidare information om lekens historia och ursprung. Genomgående uppmanas besökare att prova renässansens olika nöjen och lekar. På så vis blir varje besökare också en del av utställningen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser