Annons

Välsmakande prov Hanne Svensson serverar Landskrona Direkts Jamie Telin.

Just nu svettas många gymnasieelever över studieböckerna. De sista proven ska avläggas innan det är dags för studentfirande om en månad. Inga undantag för eleverna vid Selma Lagerlöfgymnasiets Hotell- och restaurangprogram. Här är dock proven även av praktisk karaktär. I förra veckan avlade och klarade tre elever fackprov i servering. Det innebär att Mim Lindskog, Sebastian Hallin och Therese Johansson verkligen kan yrket och inte rädds att vare sig flambera eller tranchera i kundens åsyn.
Fackbrevet kan de få stor nytta av när de söker arbete, inte minst utomlands där serveringsyrket har högre status. Med den kunskap de besitter kan de servera vid en nobelmiddag, säger en stolt Mia Henriksson, lärare i servering.

Igår var det dags för årskurs två elevernas praktiska prov. Drygt 20 inbjudna gäster lätt sig väl smaka av en tre rätters meny till vilket det serverades rött, respektive vitt vin i form av lingon- och äppledricka.
– ”Vinet” är naturligtvis med för att eleven ska få öva sig i att berätta om vad de serverar, säger Mia Henriksson.

Annons
 

Halva klassen agerar servitörer medan andra halvan finns hos läraren i köket, Björn Wingårdh.
Idag är det kaos i köket, säger han med ett stort leende när han skyndar förbi Direktens bord. Något som absolut inte märktes på den utmärkta sparrisen, den perfekta kycklingen eller den goda citronfromagen som Matilda tillagat åt redaktörerna.
Det smakfulla och vackert upplagda maten serverades professionellt av tredje årseleven,
Hanne Svensson som tillvardags går på hotellprogrammet.
Att jag i framtiden kommer att syssla med ett serviceyrke tror jag alldeles säkert. Om det sedan blir som servitör eller inom hotellnäringen får vi se, säger hon och trots att hon fått middagens ”svåraste” gäster så skötes sysslorna med beröm godkänt.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser