Annons

Skolverkets chefsjuist mycket kritisk till drogtester i skolan

I Skolverkets senaste nyhetsbrev skriver verkets chefsjurist Ingegärd Hilborn om sin syn på drogtester i skolan. Hilborn menar att drogtesta elever i skolan inte är rätt väg att gå för att arbeta förebyggande mot droger. Och att skolor som använder slumpvisa drogtester balanserar på gränsen för vad som är tillåtet.
Frågan är om det verkligen går att uppnå en reell frivillighet där elever känner att de kan tacka nej till att drogtestas utan negativa påföljder? Det är väldigt lätt att det skapas ett grupptryck så att det egentligen inte finns något fritt val, säger Ingegärd Hilborn bland annat och nyhetsbrevet i sin helhet hittar man på Skolverkets hemsida.

Som första kommun kommer Landskrona att i höst införa slumpmässiga drogtester på elever i årskurs åtta och nio på Sandåkerskolan i Häljarp. Detta är chefsjurist Hilborn mycket kritisk till.
– Det är bekymmersamt för det handlar om mycket unga människor som ska behöva bevisa att de inte använder droger. Det är inte rätt sätt att arbeta förebyggande mot droger i skolan.
Hilborn menar istället att det ibland kan vara motiverat med drogtest ”på förekommen anledning”.

Annons
 

Ingegärd Hilborns uttalande möts inte med förtjusning på Stadshusets sjätte våning.
– Hilborn har svaga argument för sin ståndpunkt, menar kommunalråd Torkild Strandberg.
Hon förvränger våra motiv, misstänkliggör vårt sätt att genomföra testerna och vår förmåga att ta hand om dem som testar positivt. Hon insinuerar att vi enbart arbetar med tester och väljer godtyckligt bland Justitieombudsmannens argument utan att redovisa sammanhanget. Ett sätt att argumentera som för mig snarast hör hemma på en insändarsida – inte på en myndighets webbsida.

Sandåkerskolan i Häljarp är en av de skolor i Landskrona där flest elever säger att de haft möjlighet att prova narkotika. Erfarenheterna därifrån ska ligga till grund för beslut om utvidgning till samtliga skolor.

Läs mer:
Skolchefer vägrade drogtest

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser