Annons

På med hjälmen Annika!

Fler cykelbanor och säkrare korsningar, det har under senare år har varit ett prioriterat område för kommunens trafikplanerare.
Ambitionen är att öka cyklisternas säkerhet.
Vi har regelbundet byggt ut cykelbanorna och även gjort korsningarna säkrare, förklarar Birthe Bunke som ansvarar för trafikfrågorna på Tekniska verken som dock inte är nöjd med utvecklingen inom ett område.
– På tok för få använder cykelhjälm, menar hon och erkänner att hon själv hör till syndarna.
Jag tror att det handlar om information om riskerna att cykla utan hjälm, påpekar Birthe Bunke som inte skulle kunna tänka sig att cykla utan hjälm i exempelvis Köpenhamn.
Där är trafiken mycket intensivare och då är hjälmen en självklarhet, påpekar hon och hon är inte ensam om sin ståndpunkt, det visade Folksams utdelning av gratishjälmar under några förmiddagstimmar.
De flesta som kommer förbi har ingen hjälm, konstaterade skadereglerare Andrej Dudek i färd med att förse kommunstrateg Annika Wågsäter med en ny hjälm.
– Min femårige son Oskar brukar ofta tjata på mig och så klart har han rätt, nu får jag skärpa mig, lovade Annika Wågsäter och satta hjälmen säkert på huvudet innan det var dags att cykla vidare.
Varje år skadas i landet omkring 5 000 cyklister svårt och för sjukvården är de det enskilt det största trafikproblemet.

Avsaknad av cykelhjälm och de höga hastigheterna är vad som orsakar de svåraste olyckorna och för att råda bot på detta genomför Folksam en landsomfattande kampanj för cykelhjälmen och enbart i Skåne delas 1 000 hjälmar ut till hjälmlösa cyklister.
Jag tror främst att det handlar om lättja när man cyklar utan hjälm, påpekade Magnus Gabrielsson som inte tror att lagstiftning är en lämplig väg.
Nej, snarare bättre information och snyggare hjälmar, tyckte han och räckte över en hjälm till Rade Drazic, nybliven pensionär med mer tid över för cykelturer i Landskronas vackra omgivningar.
– Och då kommer hjälmen bra till pass.

Annons
 

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser