Annons

Upp till kamp för tandvårdsförsäkring och vuxenutbildning

För Bertil Jönsson är 1 maj årets viktigaste dag och med kraftfulla steg bar han för tionde året fanan för Asmundtorps socialdemokrater.
– Det är ett hedersuppdrag som jag är mycket stolt över, berättade Bertil Jönsson, numera pensionerad murare som redan som liten påg fick följa med mor när det var dags att demonstrera.
– Och det är lika viktigt i dag, poängterade han och även om regnet gjorde ett tillfälligt uppehåll under tåget genom Landskrona så hade blötan säkert skrämt bort en och annan deltagare.
– Nog är det så alltid, analyserade Bertil Jönsson som dock hoppas och tror att de yngre generationen också skall förstå vikten av att demonstrera och uttrycka sin mening på 1 maj.

En fråga som ligger Bertil Jönsson varmt om hjärtat är tandvårdsförsäkringen.
– I dag är det väldigt dyrt att gå till tandläkaren och det drabbar många äldre som inte har råd att sköta sina tänder, menade han och oroas också av försämringarna på arbetsmarknaden efter EU-domen i det så kallade ”Lavalfallet” om det lettiska byggföretaget Laval, som vägrade sluta kollektivavtal i Sverige och därmed utsattes för en blockad.
– Domen i EU riskerar att urholka den svenska arbetsrätten och det kan vi inte tillåta, mede Bertil Jönsson och fick inte oväntat stöd av mötets huvudtalare, LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin som i sitt tal betonade vikten av kollektivavtal med lika rättigheter på den svenska arbetsmarknaden.

Annons
 

– Vi kommer aldrig att acceptera en högre lön för anställda som är bosatta i landet och lägre för anställda som hyrs in från andra länder. Det är inte konkurrens, det är att utnyttja människor, konstaterade hon och drog ner en av många applåder under sitt entusiastiska anförande.

I talet berörde hon också nedrustningen inom vuxenutbildningen, en fråga som också har stor lokal förankring.
– När jag besöker olika arbetskrafter så får jag ofta höra att arbetsgivarna saknar utbildad arbetskraft och därför kan man inte expandera. Det problemet löser man inte med jobbskatteavdrag utan med att utbilda fler människor så att svensk industri kan växa och fler människor komma i arbete, konstaterade Wanja Lundby-Wedin och oppositionsrådet Niklas Karlsson poängterade att situationen i Landskrona också är besvärlig när det gäller utbildad arbetskraft.
– Här i kommunen har den styrande treklövern med hjälp av sverigedemokraterna gjort kraftiga besparingar på vuxenutbildningen, besparingar som nu visat sig bli fördyrningar eftersom en del av utbildningen lagts ut på privata företa. Problemet är inte bara ekonomiskt, det är kanske än värre att färre elever får chansen att studera och på sikt drabbar det arbetsmarknaden, analyserade Niklas Karlsson innan det var dags att avsluta med Internationalen i vilken Wanja Lundby-Wedin med kraftfull sång höll i taktpinnen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser