Annons

Planetstig invigd på Ven

Igår invigdes Tycho Brahes Planetstig på Ven. Stigen sträcker sig skalenligt över ön med start vid museets entré. Invigare var Arne Ardeberg, professor i astronomi vid Lunds universitet.

Utifrån en skulptur av vår sol, placerad framför Tycho Brahe museet, finns nu en modell av vårt solsystem, utsträckt över den idylliska Ven i Öresunds mitt. Solen är i den här modellen 162 cm i diameter och planeterna från Merkurius till Saturnus finns skalenligt placerade längs vägen ner mot Bäckvikens hamn.
Tanken med modellen är att besökarna skall få en chans till en egen upplevelse av universums dimension och uppbyggnad. Vår egen jord blir i en sådan modell blir blott 15 mm stor, skriver projektledare Göran Nyström i ett pressmeddelande.

Annons
 

Planetstigen invigdes gemensamt av elever från klass 2 på Lunnaskolan i Kågeröd och Uranienborgs skolan på Ven tillsammans med Lundaprofessorn och astronomen Arne Ardeberg. Invigningen skedde genom en promenad längs stigen, samtidigt som Arne Ardeberg och eleverna samtalade om stjärnor, planeter och andra mysterier i vårt universum.

Ständigt nya attraktioner
Det nya Tycho Brahe museet invigdes 2005 och blev startskottet för en ny era av museet. Sedan invigningen har museet årligen utvecklat nya attraktioner bland annat genom friluftsutställningar, en historisk lekpark och ett vetenskapscentrum för skolor.

På varje planetstation finns kortfattad information om just den planeten. Mer utförlig information och karta finns i broschyren Tycho Brahes planetstig. Broschyren finns till försäljning i museets entré och på turistbyråer. Den skala som valts för planetmodellen visar de planeter som var kända på Tycho Brahes tid. Sedan dess har Neptunus, Uranus och Pluto tillkommit. Pluto har dock sedan dess degraderats och benämns nu som en dvärgplanet. Senare i år kommer dock Pluto att beskrivas i Tycho Brahes planetstig. Med den valda skalan hamnar Pluto utmed strandlinjen norr om Landskrona. Neptunus och Uranus hamnar dock i havet och finns därför enbart beskrivna i broschyren.

Texterna som beskriver de olika planeterna har författats av docent Marie Rådbo, som genom åren varit starkt engagerad i att stimulera barns intresse för astronomi.


© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser