Annons

Märkliga ting på frisörutställning Det finns många märkliga ting på frisörutställningen som sätter fantasin i rörelse.

På söndag klockan 14.00 är det vernissage för utställningen Frissan på Landskrona museum. I byggnadens andra våning har man ställt upp massor av ting som har med hår och frisörsyrket att göra.
– Det började egentligen någon gång på medeltiden i samband med diverse krig. Då var det fältskären som klippte allt från hår till andra saker ute på fälten. Att man klippte håret på den tiden var mer av praktisk betydelse, säger antikvarie Åsa Karlsson.
– Se på flaggan som hänger på väggen, säger hon och pekar på en polkagrisrandig pinne med en frisörflagga längst ut.
– Den tror man härstammar från fältskären, fortsätter Åsa och visar upp en pinne som ingår i utställningen.
– Denna lindade man in i trasor och stoppade i munnen så att den som skulle klippa av något hade något att bita i. Bedövning fanns inte på den tiden.

Runt 1700-talet började männen bry sig om sitt hår. Peruker blev vanliga och frisörer ploppade upp i städerna. Det dröjde faktiskt fram till 1900-talets början innan kvinnorna började bry sig nämnvärt om håret. Tidigare hade de helt enkelt låtit det växa eller låtit sig klippas i hemmet. Efter det så tog kvinnorna en allt
– När vi kommer fram till 1950-talet börjar det bli allt mer utbrett med damfrisörskor och på senare tid är det procentuellt mycket mindre män som utbildar sig inom frisörsyrket, menar Åsa Karlsson.

Annons
 

Förutom frisörinredningar från tid och otid så finns där ett rum i samband med utställningen som man kan leka lite själv i.
– Vi har fått ett antal peruker och frisörstockar som besökarna kan laborera med. En annan kul grej är att man kan ta en digital bild på sig själv framför en dator och på denna sedan laborera med sitt hår på skärmen. Långt, grönt, kort eller till och med skägg kan man få. Det är hur roligt som helst, fortsätter Åsa som hoppas på många besökare.
– Håret är den del av kroppen som de flesta av oss ägnar mest tid åt. Dessutom är det något som alla människor i alla samhällsklasser i alla länder ägnar sig åt. Därför är frisören också en viktig person i samhället.

Frisörsyrket förknippas ofta med glam och glamour. Det är dock en sanning med modifikation.
– Vi har tagit fram en hel del som belyser problemen också. Vi talar om massor av kemikalier och rent fysiskt så kan det vara tufft att jobba som frisör. Lägg därtill en tidspress som många inte tänker på, förklarar Åsa Karlsson och hälsar alla välkomna på vernissagen.

Utställningen pågår till och med den 15 juni.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser