Annons

Sluta svartmåla LandskronaMirjeta Koqinaj, filosofie magister i sociologi, anser att bilden av Landskrona som ungdomsgängens och brottslighetens hemvist är kraftig överdriven och efterlyser en mer nyanserad rapportering.

Bilden av Landskrona som ungdomsgängens och brottslighetens hemvist är kraftig överdriven menar Mirjeta Koqinaj, filosofie magister i sociologi och sedan 14 år tillbaka bosatt i kommunen.
– Jag säger inte att det inte förekommer brott och ungdomsgäng, men rapporteringen är oerhört överdriven, förklarar Mirjeta Koqinaj som också skymtar en baksida i form av ökade motsättningar mellan svenskar och invandrare genom den starka exponering som läggs på brottsrapporteringen.
Här handlar det om någon liten procent av alla ungdomar som svarar för olika brott, men ser man till uppmärksamheten som dessa händelser får så saknas det balans, poängterar hon och efterlyser en bättre balans i rapporteringen.

I en studie av det brottsförebyggande arbetet som bedrivs i Landskrona konstaterade Mirjeta Koqinaj och hennes studiekamrat Arbenita Krasniqi att ett 50-tal ungdomar av totalt 3 500 i Landskrona svarar för de flesta av brotten.
För att få en rättvis bild måste också de positiva initiativen lyftas fram, men så är det inte, konstaterar Mirjeta Koqinaj som kom till Sverige som åttaåring när familjen tvingades lämna Kosovo.
Till Landskrona flyttade familjen 1994 och efter avslutade gymnasiestudier läste Mirjeta Koqinaj först in en fil kand som senare kompletterades med studier i sociologi som innebär att hon nu kan skriva filosofie magister i sociologi på sitt visitkort.
– Det var tufft att studera och arbeta samtidigt, men jag ville inte ta några studielån och det lyckades jag med, berättar hon med ett leende och fortsätter att jobba vidare som timanställd i butiken där hon en gång gjorde sin praktikperiod.

Annons
 

– Jag söker jobb som passar min utbildning, men det är inte lätt eftersom jag saknar praktik, berättar Mirjeta Koqinaj som i samband med manifestationen för ett tryggare Landskrona berättade om sin syn på hur kommunen skall komma tillrätta med de problem och motsättningar som uppstår i spåren av de mörka rubrikerna.
Tyvärr skapas en felaktig bild av att alla invandrare är kriminella och att alla svenskar är främlingsfientliga och inget kan vara mer felaktigt. Människor mår inte bra av ett ständigt tjat om hur farligt det är i Landskrona, det gynnar bara olika former av bakåtsträvare och blåser under främlingsfientligheten på ett skrämmande sätt, poängterar hon och någon enkel lösning på problemet finns inte.
Nej, det gäller att tänka om och inte måla bilden av Landskrona i så mörka färger. Fler mötesplatser måste skapas och alla måste lära sig att vi inte är invandrare eller svenskar utan endast medmänniskor. Det handlar om en positiv människosyn och om den får gehör, ja då kan vi nå riktigt långt, hoppas och tror Mirjeta Koqinaj och efterlyser en nyanserad rapportering från Landskrona.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser