Annons

Miljöpolitiker kräver att bottenplattan ska plockas upp

Miljönämnden kräver nu att Öresundsvarvet plockar upp bottenplattan på den gamla flytdockan som ligger kvar på botten i den södra hamnbassängen.
– Det är inte tillåtet att dumpa skrot eller sänka båtar i havet, förklarar tf miljöchef Håkan Ärnflykt och tillägger att man från varvets sida låter bottenplattan ligga kvar av ekonomiska skäl.
Att plocka upp plattan skulle kosta en del pengar som man nu slipper betala.
Från varvets sida har man tillstånd från länsstyrelsen för att låta plattan ligga kvar, men enligt nämnden har länsstyrelsen fattat beslutet på fel grunder.
Varvet har nu sex månader på sig att plocka upp plattan, men kan också överklaga beslutet till länsstyrelsen för ett nytt avgörande och därmed en annan utgång.

Jag är helt chockad. Vi har redogjort för länsstyrelsen att det bästa är om bottenplattan ligger kvar i sin grop eftersom man annars riskerar att röra upp bland förorenade massor på hamnbassängen botten, sa varvets vd Jonas Hansson dagarna innan nämnden fattade sitt beslut och hänvisade då till att man fått klartecken från länsstyrelsen för vidtagna åtgärder.

Annons
 

– Och när miljöförvaltningen då yttrade sig hade man inga synpunkter mot vårt förslag. Jag har svårt att förstå varför man nu ändrat uppfattning, poängterade Jonas Hansson.

Det var för drygt ett år sedan som den gamla flytdockan fick kraftig slagsida och därefter sjönk. Enligt Öresundsvarvet misstänks ett fartyg ha seglat in i dockan och orsakat ett stort hål i sidan som gjorde att den tog in vatten.
– Det har hänt tidigare att fartyg backat på dockan, men den här gången var det värre eftersom vatten kommit in i el-centralen och gjort den manöveroduglig, har Jonas Hansson berättat.

Miljöförvaltningen menar å sin sida att det inte skulle vara särskilt sannolikt att dockan rammats av ett annat fartyg. Öresundvarvet hänvisar till vittnesmål från anställda som intygar att påseglingar har ägt rum tidigare och reagerar mot att förvaltningen indirekt påstår att Öresundsvarvet skulle ljuga om orsaken till skadan.
Vidare menar förvaltningen att varvet brustit i underhållet.

– Helt felaktigt, efter att vi tog över dockan 2003 har vi lagt mer i runda tal 9,5 miljoner kronor på det löpande underhållet, redogjorde Jonas Hansson och påpekade samtidigt att varvet gjort en förlust på runt 3,5 miljoner kronor efter dockans förlisning.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser