Annons

På äventyr i Arktis

Det stora äventyret väntar i kanadensiska Arktis där Mats Svensson och Paulina Wallentin Andersson, lärare och elev på Allvar Gullstrandgymnasiet, skall delta i en internationell isbrytarexpedition.
Jag har fortfarande inte riktigt fattat att vi fick följa med, berättar Paulina Wallentin Andersson som den 13 april kommer att byta de spirande vårvärmen på hemmaplan mot si så där 36 minusgrader och bitande kalla vindar.

Vi har fått sponsorer att ställa upp med extra varma kläder, förklarar en glad Mats Svensson, tidigare marinbiolog och nu lärare på gymnasiet som tog chansen när tillfälle gavs att få följa med på den kanadensiska isbrytaren CCGS Amundsen i Norra ishavet.

Annons
 

– Eftersom det är Internationella polaråret så fanns det möjlighet för elever och lärare från olika länder att få följa med på expeditionen, berättar Mats Svensson, glad över att han och Paulina Wallentin Andersson fick chansen att representera Sverige.

Det känns nästan overkligt, menar Paulina som nu läser sista året på det naturvetenskapliga programmet och som kanske kommer att studera vidare inom just biologi.
Nja, det vet jag inte riktigt. Det finns så mycket som är intressant att studera, men man vet aldrig efter den här resan, konstaterar hon med ett leende.

På Allvar Gullstrandgymnasiet bedrivs marinbiologisk undervisning och skolan förfogar över en egen båt och intresserade elever erbjuds dykcertifikat för att kunna dyka och undersöka Öresunds mångfald under ytan.
Jag har gått båda kurserna och lärt mig dyka, berättar Paulina som nu får nytta av sin kunskap på mer nordliga breddgrader.
Initiativet till satsningen kommer från den kanadensiska ”Schools on Board” som vill engagera skolelever till forskning i polarområdena, men också att sprida information och kunskap om Arktis och Antarktis.
– Efter resan kommer vi också att berätta om projektet ute på olika skolor och förhoppningsvis kan det bidra till att öka intresset för naturvetenskapliga studier, poängterar Mats Svensson.

Det var genom att delta i Virtue-projektet, studier via nätet där Göteborgs universitet är svensk kontaktorganisation, som Mats Svensson och Paulina Wallentin Andersson utsågs att representera Sverige på resan. Väl på plats kommer man att arbeta ombord tillsammans med lärare och elever från bland annat. Kanada, Tyskland, Norge och Skottland.

Förutom veckan ombord på isbrytaren CCGS Amundsen kommer deltagarna att få möjlighet att åka hundspann, träffa elever i kanadensiska skolor och besöka ursprungsbefolkningen, Inuiterna. Deltagarna kommer också att få delta i de olika forskarteamens verksamhet, bedriva egna experiment och redovisa uppgifter som tidigare sänts till dem.
– Så det blir en hel del att jobba med, avslutar Mats Svensson och Paulina Wallentin Andersson nickar instämmande.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser