Annons

Fullmäktige direkt på webben

Tv-sändningar från kommunfullmäktige är inget nytt, men för första gången genomfördes en provsändning via Webb-tv när ledamöterna i måndags debatterade förra årets bokslut.
Vi gör det här som ett test för att se hur det hela fungerar, förklarade fullmäktiges ordförande Lennart Söderberg, (m) medan Anton Nilsson justerade ljudet och Ruben Alerstedt såg till att de tre kamerorna var rätt inställda.
– Det är flera kommuner i Skåne som satsar på direktsändningar via nätet, berättade Ruben Alerstedt och nämnde Malmö och Hässleholm som exempel.

Tekniken finns och det är inga större problem att köra ut sändningen till alla med bredbandsuppkoppling, förklarade Anton Nilsson och båda är inhyrda av företaget Qbrick för uppgiften.
I Malmö kommer samtliga sammanträde att sändas över nätet och mätningar som gjorts visar, enligt Qbrick, att de senaste tre sändningarna setts av drygt 7 000 personer.
Kan vi nå en bredare publik genom sändningarna så är det bra för demokratin, menade Lennart Söderberg och blickade upp mot de sju, åtta trogna besökarna på åskådarläktaren.

Annons
 

Det här tillhör definitiv framtiden, men vi måste också väga in kostnaderna innan vi fattar beslut om framtida sändningar, analyserade Lennart Söderberg och enligt ekonomiska bedömningar som gjorts kommer sändningarna att kosta mellan 200 000 och 300 000 kronor.
En poäng med Webb-tv är att sändningen ligger kvar på nätet, det innebär att de som är intresserade av att höra vad som sades på mötet kan göra det när som helst.
Och det underlättar så klart för alla som vill följa med i den lokala debatten. Det är också möjligt att välja ut fullmäktigemöte som bedöms vara extra intressanta om kostanderna anses bli för höga för att sända samtliga möte.
Att etersända fullmäktigemöte är inget nytt för Landskronas vidkommande, i flera år var invånarna vana vid att följa debatterna via lokal-tv i Landskrona Visions regi. Nu har deras lokala sändningar upphört och i stället siktar kommunen in sig på sändningar via nätet.
Tekniskt sett fungerade provsändningen bra och för alla som vill höra och se vad som avhandlades finns länken på kommunens hemsida, www.landskrona.se, och utfaller utvärderingen till belåtenhet kan sändningarna komma i gång på allvar till hösten.

Till hösten hoppas Lennart Söderberg också att den nya tekniken för voteringar skall vara på plats. Efter en första test var reaktionerna i stort sett positiva och med några smärre justeringar kan den var på plats till hösten.
– Det ser jag verkligen fram emot eftersom det skulle spara en hel del tid och dessutom göra hela röstningsförfarandet effektivare, avslutade Lennart Söderberg innan det var dags att ta itu med kvällens dagordning.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser