Annons

Hedersmedalj till Kerstin och Eugen

Idag på förmiddagen tillkännagavs att Landskrona kommuns hedersmedalj för år 2008 tilldelas Kerstin Sandholm och Eugen Beck.

Kerstin får medaljen för en pionjärinsats på det sociala området, för som det står i motiveringen:
Med ett enormt engagemang och oegennyttigt arbete har hon fått Malvan att blomma och bli en värmande och närande samlingsplats för socialt mycket utsatta människor. Med sin gärning har hon blivit ett föredöme i vår stad för medmänsklighet och solidaritet.

Annons
 

Det var en smått rörd och samtidigt stolt Kerstin Sandholm som mottog beskedet.
Samtidigt som jag är glad på det personliga planet så är det viktigt att kommunen visar uppmuntran åt verksamheten. Detta är en medalj jag delar med alla ”Malvorna”, sa hon och berättade i korthet om verksamheten.

När Kerstin som är diakon återvände till Landskrona efter 15 års arbete inom missbruksvården i Malmö upplevde hon att behoven var stora även här.
Här fanns de som var i stort behov av kärlek och omsorg. Den julen, 1998, hade dessutom Hospits dragit in sitt julfirande. Så vi var några som skapade ett spontant julfirande på Folket Hus, minns Kerstin som sedan på det nya året var med och startade föreningen Malvan.

Av kommunen fick man så småningom husera i den tidigare Venterminalen och där är man fortfarande. Med tanke på Jönsaplans utveckling så blir det dock snart till att leta nya lokaler.
Vi har pratat med kommunen och framfört våra synpunkter, sa Kerstin Sandholm och kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg är övertygad om att kommunen kommer att hjälpa till på bästa sätt.
– Utan att vara insatt i ärendet så är det självklart att detta ska lösa sig, lovade han.

Idag har Malvan cirka 75 besökare i veckan.
Det har varierat med åren. Just nu är det något färre än tidigare. Ett par förändringar har skett, den gamle ”a-lagaren” finns inte längre, utan idag är nästan alla blandmissbrukare, vi har dessutom fler kvinnor och yngre människor som besöker oss, förklarar Kerstin och berättar att något nykterhetstvång för att besöka Malvan inte finns.
Däremot måste alla vara hyggliga mot varandra. Är där någon som bråkar så får de gå ut.

Att Malvan är fristående och inte en myndighet bidrar till att besökaren kan känna trygghet. Här får man äta sig mätt, ta en fika, möjlighet till rena kläder och en dusch. Här finns någon som lyssnar och bryr sig.
En besökare sa det så klokt en gång. Vi hjälper till med utsidan. Insidan måste man själv vilja fixa till. Vi blir en ljuspunkt för alla som inte har någon annan tillhörighet, menar Kerstin och ödmjukheten och värmen sprids med hennes leende.

– Det finns många goda krafter i omlopp i Landskrona. Anders Folkar hjälpte oss när vi behövde lokal. Poul på Seglarn har alltid ställt upp för oss. Företag skänkte material till oss när vi renoverade. Mängder av landskronabor skänker saker till vår loppis som sedan i huvudsak finansierar hela vår verksamhet, sa Kerstin Sandholm.

Hedersmedalj nummer två kommer att delas ut i Plochingen den 25:e april då i samband med att stadens borgmästare Eugen Beck håller avskedsfest.
Eugen Beck får Landskrona hedersmedalj
– För enastående insats när det gäller vänortsarbetet. Under en sällsynt långvarig borgmästargärning har han i ord och handling ständigt fördjupat och kärleksfullt utvecklat samarbetet mellan Plochingen och Landskrona och därmed fört våra städer närmare varandra, vänskap har transformerats till kärlek.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser