Annons

Skiva ska underlätta musikvalet vid begravningen

När en nära anhörig går bort är musiken vid jordfästningen knappast det första man tänker på. Men för att underlätta för anhöriga att välja musik har Landskrona församling tagit fram en egenproducerad cd-skiva med 31 psalmer och lika många orgelstycken som stöd och hjälp inför begravningsakten.

Av erfarenhet vet vi att många anhöriga upplever det som svårt att välja musik när man drabbats av sorg, förklarar initiativtagaren kyrkoherde Bengt Karlgren som var med när man i Lund gjorde en liknande satsning.
– Och det blev väldigt uppskattat, minns han och bad därför kantor Håkan Falk välja ut ett antal lämpliga musikstycken.

Annons
 

– Det finns ett fantastiskt stort utbud och det var ett minst sagt grannlaga arbete att välja ut musiken som nu finns på cd:n, berättar han och tillägger att en av förutsättningarna var att musiken kan framföras på orgel.
Det hänger samman med att vi som är kyrkomusiker skall kunna spela de önskade styckena, påpekade han och berättade samtidigt att det också går att spela direkt från en cd om någon så önskar.
Det förekommer då och då att anhöriga har med sig egen musik och då samtalar vi kring detta inför begravningen. Alla musik passar kanske inte av olika skäl, men det brukar inte vara några problem att komma överens, påpekar Bengt Karlgren.

Musiken På cd:n finns en bred provkarta på lämplig musik, eller vad sägs om tonsättare som Benny Andersson, Johann Sebastian Bach, Eric Clapton, Paul Simon, Frans Liszt och Evert Taube, alla representerade i orgelstyckena.
Musiken är inspelad av församlingens musiker på orglarna i Sofia Albertina kyrka, S:t Johannes kyrka och S:t Jakobs kapell.

Psalmtexterna spänner över olika tidsåldrar och genrer. ”Tack gode Gud för allt som finns” av Franciscus av Assisi är skriven på 1200-talet. ”Pärleporten” av F. Bloom, skrevs i början av 1900-talet. De modernare textförfattarna representeras av bland andra Ylva Eggehorn och Britt G. Hallqvist.
Tanken med cd:n, som ges som en gåva till de sörjande, är att man som anhörig i lugn och ro ska lyssna på orgelstyckena och psalmsången och därefter, utifrån sin personliga smak, välja den musik som passar bäst inför begravningen.

Vi hoppas att skivan ska vara ett stöd för de anhöriga i deras musikval och förmedla en stämning och en känsla där orden inte riktigt räcker till, avslutade Bengt Karlgren och cd:n ligger förpackad i en mapp, tillsammans med en folder som innehåller samtliga psalmtexter.
Meningen är också att materialet skall finns på begravningsbyråerna där man ofta får den första kontakten med de anhöriga.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser