Annons

Öresundsvarvet får muddra

Miljödomstolen ger Öresundsvarvet tillstånd att muddra för en ny flytdocka och nu pågår sökandet efter en docka av Panamax-storlek som kommer att göra varvet till Sveriges största reparationsvarv.
– Skönt med ett positivt besked från domstolen, säger en nöjd vd Jonas Hansson som redan är i gång med förberedelserna för muddringen och sökandet efter den stora flytdockan som skall placeras mellan varvskajen och Vindön.
Dockan kommer att bli omkring 230 meter lång och 35 meter bred invändigt, vilket gör den större än den nuvarande torrdockan som håller måtten 195 gånger 34 meter.
Cityvarvet i Göteborg, som i dag är landets största reparationsvarv, har två flytdockor med måtten 268 gånger 35 och 155 gånger 26 meter.
Så sammantaget blir vi större när den nya dockan är på plats och det hoppas jag den kan vara innan årets slut, förklarar Jonas Hansson som räknar med att muddringen, som väntas pågå en månad, kan komma i gång i början av oktober.

– Vi får inte muddra mellan maj och september, men under den tiden kommer vi att göra alla förberedelser som är nödvändiga.

Muddringen skall göras ner till 16 meters djup och närmare 140 000 kubikmeter massor skall transporteras med pråmar för att lossas i Lundåkrahamnen och sedan lagras på LSR:s avfallsanläggning.
Satsningen på den nya flytdockan innebär investeringar runt 150 miljoner kronor och i anslutning till ombyggnaden ansöker Öresundsvarvet hos länsstyrelsen om ett nytt tillstånd för verksamheten. Det gamla daterar sig från 1994 och omfattar ombyggnad, reparation och underhåll av fartyg i verkstadsbyggnader och två stycken dockor.
Skälet till den stora investeringen är det ökade trycket från olika kunder.
– I dag kör vi för fullt och tvingas säga nej till nya kunder och det känns frustrerande, påpekar Jonas Hansson som också räknar med att behöva nyanställa ett 40-tal yrkesarbetare när den nya dockan väl är på plats.

Annons
 

Behöver nyrekrytera
– Vi söker redan efter yrkesfolk och har behovet kommer att öka, tippar han och utesluter inte egna utbildningsinsatser för att klara framtida behov av yrkesfolk.
I dag har Öresundsvarvet ett 60-tal anställda, men sysselsätter runt 200 personer dagligen utslaget på årsbasis genom att hyra in olika personalkategorier vid produktionstoppar.
– Men för att klara det löpande behöver vi anställa eget folk.
Satsningen på flytdockan innebär att planerna på en utbyggnad av den befintliga torrdockan skrotas.
– Med den nya dockan är våra behov tillgodosedda för många år framöver, avslutar en nöjd Jonas Hansson tillika enskilt störste ägare till varvet med sina 30 procent av aktierna.
Övriga storägare är Scanmarine Group och Dennis Maskinuthyrning med vardera 23 procent och ytterligare tre delägare innehar resten av aktierna i bolaget.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser